Как да напуснем работа без лоши последици

Как да напуснем работа без лоши последици
9 март 2023

Първо си задайте въпроса, дали искате да смените работата си, или просто ви е накипяло в момента. Ако поривът Ви е на емоционална основа, ви желателно е да се наспите добре, да си отпочинете няколко дни сред природата и ситуацията в службата вече няма да ви изглежда толкова непоносима. Но в случай, че отдавна ви тежи да ходите на работа, броите дните до уикенда като ученик до ваканцията, а когато дойде почивката, пак не си отдъхвате и всичко започва отново в началото на работната седмица, значи е време да сложите край.

 

Все пак не бързайте с напускането. За начало трябва да си изясните какво конкретно не ви устройва и можете ли да го промените. Представете си, че утре шефът ви повиши заплатата. Готови ли сте да продължите на същото място? Ако да, тогава предприемете стъпки за промяна в тази посока - поговорете с началника си за преоценка на служебните ви задължения, преместване на по-висока позиция, допълнително възнаграждение. Не постигнете ли успех в преговорите, това само ще потвърди мнението ви, че трябва да напуснете. Всеки има право да получава удовлетворение от работата, която върши. Щом не срещате разбиране, не оценяват заслужено труда ви или не получавате повишение, когато сте израснали в професията, действайте.

 

Не се страхувайте!

Вече сте решили да напуснете. И тук започват съмненията дали ще намерите по-добро място, дали някой ще ви назначи на тази възраст (млади без достатъчно опит или добри професионалисти близо до пенсия), и дали да не потърпите още... Психолозите обясняват това чувство с понятието „зона на комфорта" - всичко познато, дори вече да не ви устройва по много показатели, ви е привично, т.е. остава удобно за вас. За да промените нещо, се изискват усилия, а не всеки е уверен, че ще успее.

 

Направете точната стъпка!

Раздяла с колегите, страх да смените сферата на дейността си, притеснение дали ще ви назначат отново или рискувате да останете без работа – тези тревожни мисли ви приковават към службата, с която сте свикнали, но вече не ви е по сърце. Не се отказвайте да се пробвате в нова насока, дори да нямате опит в нея, но пък ще ви е интересно.

 

Професионалните навици, придобити от предишните ви работи, ще ви бъдат от полза навсякъде, особено ако са свързани с контакти с хора, обслужване на клиенти или продажби .

 

Важно е да сте наясно със себе си и какво ще предложите на работодателя - изисква се една точна стъпка. За да е успешна, трябва да посочите ясно в заявлението за кандидатстване какво сте придобили като опит досега, което може да е полезно за бизнеса му, както и да го потвърдите с представянето си на събеседването.

 

Бъдете бодри и оптимистични!

Има хора, които не правят нищо, за да не сгрешат. Плуват си по течението, пък нещата може и да се оправят от само себе си някой ден. За съжаление, това няма как да стане.

 

Други, които се чувстват неудовлетворени от настоящата си работа, продължават да стоят там, защото шефовете не взимали нови служители, които си сменяли често местоработата. Е, „често" е разтегливо понятие, но фактите сочат, че специалистите по кадровите въпроси смятат, че е полезно човек да си сменя работата средно на всеки 5 години, особено младите хора. Има дори разграничения no области на дейност – например в търговията на всеки 3-5 години, в производството - на всеки 7-10 години. Да прескачате обаче като пчеличка от цвят на цвят и от една фирма в друга повече от веднъж на година, наистина говори зле за вас – то значи вие сте несериозен работник.

 

Ако опитате да направите промяна, след като сте били десетилетие и повече на една работа, може пак да породите съмнение при кандидатстването – защо толкова време не сте помръднали нито стъпка по кариерната стълбица?

 

Хайде - по живо, по здраво вече сте си намерили нова работа и ви предстои да напуснете, но как да си вземете „довиждане" с шефа и колегите, без да оставите лошо впечатление?

 

Ето 3-те грешки, които правят най-често отиващите си по свое желание служители. Запомнете ги, за да не ги повторите:

 

1. Не споделяйте с колегите си, преди да сте си подали официално заявлението за напускане. Ще плъзнат слухове, а не е редно ръководството да узнае за желанието ви да напуснете работа от някой друг, не лично от вас.

 

2. Не напускайте по време на спешна задача или важен проект - това ще ви представи като безотговорен служител, а бъдещите ви работодатели могат да поискат мнение за вас от предишните, преди да вземат решение за назначаването ви.

 

3. Не коментирайте всичко, което си мислите за шефовете и колегите при сбогуването с тях. Не забравяйте, че може пак да се срещнете на ново място - всеки си сменя работата, не само вие.