Цветовете на домашния уют

Цветовете на домашния уют
27 март 2024

Сравнително доскоро като неписано правило се възприемаше концепцията, че жилището трябва да бъде изпълнено изцяло или преимуществено в една окраска. Фабричните тапети в стаите и сините плочки в банята минаваха едва ли не за стандарт, а всеки опит за внасяне на малко повече колорит се определяше като кич.

 

Е, прекаляването с цветовете действително може да доведе до безвкусица, но експерт в областта интериорен дизайн може да ви даде препоръки как да дозирате и балансирате различните окраски, така че да постигнете приятен за окото резултат, съчетан с усещане за уют.

 

Идеите и възможните комбинации са много и трудно бихме ги изчерпали с няколко изречения. Важен е да си отговорите дали искате цветът да отваря стаята към светлината или функцията му е да създава по-приглушено атмосфера. По-леките и сравнително неутрални цветове като бежово, перлено или резеда могат да свършат работа за всяка помещение.

 

Бялото не е само фон за лекарски кабинет и при правилните пропорции с участието на други цветове ще накара апартамента ви да грейне. Тежките и наситени цветове, особено черно, кафяво и тъмносиньо не са подходящи за пространства, в които искате да допускате повече слънце, но не са лошо решение, когато става дума за мебели, а не за стени, и когато целите да създадете по-делова и същевременно класна вечерна обстановка.

 

Синьото за момчешка стая или розовото за момичешка вече се превърнаха в клише, което обаче винаги може да варира в нюансите и щрихите. За детската добавянето на жълто, оранжево или лилаво например засилва пъстротата и игривостта и няма да бъде дамгосано като шарения.

 

Ако не сте сигурни какви цветови решения да изберете при закупуване на ново или ремонт на вече обитавано жилище, винаги можете да се обърнете към интериорен специалист, който ще ви насочи към подходящите нюанси.