Направи си сам стенна мозайка от цветни стъкла

Направи си сам стенна мозайка от цветни стъкла
24 март 2024

Направи си сам стенна мозайка и се почувствай, като един майстор занаятчия. За предпочитане е мозайката да бъде изработена някъде навън, на стена която е защитена от пряк валеж, за да е трайна. Стенната мозайка от разноцветни стъкла може да се изработи на стена на ограда, на стена на външна постройка или дори на зид отделящ къщата от градината ви. В зависимост от обема на творението ще ви трябва и различно количество стъклени парчета.

Първи етап подготовка на стената и натрошаване на стъклата

Когато вече сте си избрали, къде ще направите своята стенна мозайка от стъкла, която много ще наподобява витраж и ще е изключително красива, подгответе стената. За целта изчистете я от мръсотия и прах, нанесете тънък слой запечатващо лепило С – 400 разредено с малко вода и оставете да дръпне. През това време в един дебел платнен чувал натрошете внимателно непотребни шишета, буркани и каквото се сетите стъклено. Гледайте да има разнообразие на цвят, поне стандартното бяло, кафяво или зелено стъкло. Ако намерите и червено, синьо и жълто за детайлите ще е страхотно. Трошете стъклата, като първо леко ги начукате в чувала, а после с притискане, сякаш точите кори ги раздробете на по ситни, но не прекалено, парчета. Направи си сам стенна мозайка е страхотна и уникална декорация за екстериора на дома.

Втори етап същинско сглобяване на стъклената мозайка

Тук трябва да сте търпеливи! Бавно и полека ще започнете да лепите цветните стъкла едно по едно, като внимавайте добре да ги напасвате. Използвайте лепило С- 400, то е достатъчно устойчиво за целта и ще се спой с подготовката на стената, която направихте. Предварително скицирайте изображението, което ще правите. Може да са цветя, морски мотиви, абстрактни форми или каквото желаете. Не бързайте, защото процеса е бавен сам по себе си! Може да изработвате мозайката дни или седмици, зависи, колко е голяма и сложна. Когато сте готови, вече може да си отдъхнете.

Трети етап довършване

Направи си сам стенна мозайка е нещо, което изисква време и спокойствие. Когато завършите стъклената мозайка не бързайте, нека изсъхне добре ден, два и тогава я измийте добре с фина струя на градинския маркуч. Така остатъчните прах и стъкълца, който са неспоени ще изпадат и мозайката ви ще засияе, а ще стане и по-здрава.

Вече си направихте едно уникално творение от непотребно стъкло. Ако искате можете освен стъкло да ползвате, минерална мозайка, камъчета, керамични плочки и дори нарязани пластмасови бутилки. Ефекта е страхотен и когато слънцето се отрази в една такава стенна мозайка ще се почувствате горд от себе си!