Здравословно хранене след прекаран инфаркт

Здравословно хранене след прекаран инфаркт
4 март 2023

Инфарктът е заболяване, което настъпва, когато се запушат или стеснят кръвоносните съдове на сърцето вследствие на тютюнопушенето, високо кръвно налягане, при стресови преживявания, тежко физическо натоварване или при атеросклероза. Най – честите симптоми са чувството за притискане на сърцето. Обикновено болката е най – силна в областта зад гръдната кост, като се простира и продължава по лявата ръка и врата. Това може да бъде продължителен период. Понякога продължава от часове до дни. Пострадалият обикновено има обилно потене, аритмия, гадене и уриниране в големи количества.

По време на болестта и след прекарването и , болният трябва да бъде в болнична и санаториална обстановка , където за него трябва да се грижат лекари и те да определят диетата според индивидуалното му състояние. Болните от сърдечен инфаркт е желателно цял живот да спазват млечно-растителен и плодов режим на хранене, веднъж седмично, а при склонност към напълняване по два пъти. За пострадалите се препоръчва да се подлагат на тъй наречените разтоварващи дни. През тези дни трябва да се хранят само с плодове, зеленчуци или смесено на 5 - 6 приема от 1 до 1,5 кг. Дневно.

РАЗРЕШЕНИ ХРАНИ:

Супи: основен зеленчуков бульон, слизести и крем- супи. Могат да се използват всички рецепти за супи, таратор, също и супа от овесени ядки с кайсии.

Каши: Могат да се употребяват всички каши освен тази от грис с яйца.

Ястия с извара: Не бива да се използват само суфлета от извара. Разрешени са всички постни ястия приготвени само с белтък.

Месните ястия да са приготвени от телешко, агнешко, не тлъсто говеждо месо, мусаки от изварено месо, сарми от изварено месо, варено месо със зеленчуци, печено месо и на скара.

Птици: само от пилешко месо.

Риби: Не бива да са тлъсти варени, печени и желирани.

Макарони с извара, ашуре от жито, мляко с грис, с ориз, малеби, пилаф с захар, компоти, мусове, крем от квасено мляко, плодов крем, белтъчен крем с шипки и боровинки, пирински сняг, соленки с извара, пирожки с извара, мекици, белтъчен пандишпан със сироп, щрудел и всички лечебни напитки.

ЗАБРАНЕНИ ХРАНИ:

Сол, солени храни, храни богати на холестерин, животински вътрешности (мозък, черен дроб), яйчен жълтък, краве масло, тлъсти меса, тлъсти риби, рибни консерви, салами, суджуци, пастърма, саздърма, майонеза, свинска мас, лой, сланина, кокосово масло.