МЪНКИС / MONKEES

МЪНКИС / MONKEES
19 март 2024

Група, създадена през 1965 в Лос Анжелос, САЩ.

Дейвид Джоунс - вокалист ; Майкъл Несмит - вокалист , китарист ; Питър Торк - вокалист , бас китара ; Мики Доуленц - вокалист , ударни

Албуми: “The Monkees”/66, “More of the Monkees”, “Headquarters”, “Pisces, Aquarius, Capricorn and Jones”/67, “The Birds, the Bees, and the Monkees”, “Head”/68, “Instant Re-play”, “Greatest Hits”/69, “Jones, Dolenz. Boyce and Hart”/76, “Forty Timeless Hits”/ 80, “Then and Now... The Best of Monkees”/ 86, “Pool it”/87.

Мънкис е типичен пример за възможностите на шоу-бизнеса. Когато в средата на 60-те американският пазар е превзет от ’’английското нашествие”, предвождано от "Бийгълс", развлекателната индустрия на САЩ просто изфабрикува необходимия опонент. Четирите  млади момчета на възраст от 18 до 20 години са избрани чрез конкурс, обявен за телевизионен сериен филм сред 437 кандидати. Подложени са на интензивна подготовка и чрез песни на композитори като Нийл Даймънд, Том Бойс и Боби Харт успяват три пъти да оглавят класациите за популярна музика само през 1967.

Голяма роля за популярността на Мънкис изиграва телевизията (в началото се появяват единствено на ’’плейбек”), която налага групата с превъзходни шоу- програми и филми, изпълнени с хумор и динамика. Сред шлагерите на Мънкис са ”Аз съм вярващ” и ’’Последният влак за Кларксвил” (едноименен филм).

През 1968 групата предприема концертно турне, в което е поканен да участва и Джими Хендрикс, но неговата музика естествено не се харесва на почитателите на Мънкис и след няколко концерта той напуска. Разбира се изкуствено създаденият феномен не би могъл да просъществува дълго и през 1969 ’’шоуто" свършва.

Майкъл Несмит продължава да пее и пише песни в стил кънтри-рок. Джоунс и Доуленц се събират с Бойс и Харт през 1976, за да запишат едноименния албум. В средата на 80-те някои от плочите на Мънкис са преиздадени и споменът за "чудото” е възкресен.