Най-красивите породи котки

Най-красивите породи котки
19 март 2024

Котките са изключително желан и много дружелюбен домашен любимец. Много хора искат да си вземат коте, заради нежния и красив вид на това животно. И, като стана въпрос за красота, ето кои са най-красивите породи котки:

  1. Сомалийска котка. Появила се е преди 1950 г. в Австралия. Опашките им са изключително пищни и пухкави, космите им са дълги, цветът им е предимно кафяво-оранжев. Някои животинки от тази порода са с тъмен ръб около очите или пък с раирани ивици. Макар козината им да е дълга, не се скубят много, така че няма да се събудите под одеяло от косми.
  2. Сиамските котки. Една ориенталска порода, произлизаща вероятно от Тайланд. Бузките им са заоблени, ушите - умерено големи. Имат заострена муцунка и са с къс косъм. Очите им са със син цвят. Характеризират се с интелигентност, нежност и общителност. Нощното им зрение не е особено добро, затова нощем не са много активни. Сиамската котка може да бъде много верен другар.
  3. Персийските котки. Името им идва от факта, че произлизат от Персия. Имат малък нос и кръгло лице. Кожата им е дебела и с дълги косми. Екземплярите от тази порода могат да са в най-разнообразни цветове. Много спокойни животни, които не обичат странните и високи шумове.
  4. Шотландска клепоуха котка. Ушите им са сгънати и клепнали напред, като оттам и името им. Очите им са големи и изразителни, а лицето им е с кръгла форма. Наивни, игриви и добри животинки, които са много любвеобилни и обичат да се галят, така че бъдете готови, ако си вземете шотландска клепоуха котка, много да я глезите. Притежават един леко странен навик - дълго време стоят изправени на две лапи.
  5. Руска синя котка. Произхождат от Русия и са предимно със сребърно-синя козина. Очите им са зелени, тялото - продълговато, а козината - двойна. На върха на лапите им космите са по-тъмни. Тези котки са игриви и интелигентни. Ако в дома ви има непознат за котето човек, който може да стане доста плахо.