Характеристики на силикатните и декоративни тухли

Характеристики на силикатните и декоративни тухли
17 март 2024

Силикатните и декоративни тухли са два вида малко по специални тухли. Те по характеристики се различават от другите типове тухли, като керамични и газобетонни. Обикновено силикатните тухли се ползват рядко за зидария на сгради, защото са много хигроскопични и имат голямо топло отдаване! Относно декоративните тухли, те се използват в областта на декоративната зидария за облицовка на стени и се наричат още клинкерни.

Нека обърнем вниманието ви малко повече на силикатните и декоративни тухли:

Декоративни тухли – както вече споменахме декоративните тухли се ползват единствено за облицовка на вече изградени стени и зидове. Те имат параметри на висока устойчивост, на всички атмосферни влияния и запазват фасадата на сградите непокътната. Сградата е защитена от ниски температури, от вятър и дъжд, както и от солите във въздуха при крайбрежните райони.

Самите декоративни тухли се изпичат от специален вид глина при изключително висока температура. Така тухлите са много устойчиви на натиск също. Има различни видове декоративни тухли, но повечето са с плътна структура. Различни са по цвят, защото глината за направата им е различна. Гаранцията, която могат да ни дадат едни декоративни тухли, монтирани на фасадата ни е за целия „живот“ на сградата.

Силикатни тухли – сред хората силикатните тухли са по-добре познати, като „бели тухли“. Те се правят от специфична смес на кварцов пясък, вода и вар. Тухлите от този тип се обработват при температура от около 200 градуса и са устойчиви на високо налягане.

Структурата на силикатните тухли е плътна, здрава и твърда. Цветът на тухлите от този тип е леко жълтеникав, но с лекота може да бъде боядисвана подобен тип тухлена стена, за да придобие характер. Освен това самите силикатни тухли могат да се произвеждат направо в определен цвят, ако към сместа за тях се добави пигмент от неорганичен характер.

Тъй, като силикатните тухли са лесни за производство и материалите вложени в направата им са евтини, то цената им е изключително изгодна. Всяка една силикатна тухла има много добри размери и стандарти, така че зидарията на преградни вътрешни стени с нея е много удачна. Ако искате декоративен тухлен зид от цветни силикатни тухли в дома си, това е възможно, а и няма да има нужда да полагате мазилка.

Когато външни носещи стени се зидат със силикатни тухли, стената е устойчива, но полагането на изолация и мазилка е задължително, защото тухлите поемат вода и то много. Общо взето изолацията от шум и запазването на топлина на тези тухли е малка, така че е добре да се ползват по скоро с декоративна цел!

Силикатните и декоративни тухли са интересен тип тухли и е добре да познаваме функционалността им, за ги използваме по предназначение.