Музиката – извор на живот

Музиката – извор на живот
12 март 2024

Какво е музиката, от кога се е зародила и каква сила притежава тя, за да въздейства така силно на чувствата, настроенията и нагласата ни? На тези и още редица въпроси всеки почитател на даден стил музика ще открие тук.

Музиката е вид изкуство, което се появява някога, почти с появата на човечеството. За създатели на музиката се смятат африканските племена. Това се случило в далечните 50 000 години назад от наши дни. Тогава африканските племенни формулировки създавали различни ритми, с които гонели злите сили, прекланяли се на боговете си, принасяйки жертвоприношения на фона на различни звуци и стонове, лекували болести с музика и дори изпращали мъртвите в небесния свят под звуците й. С разселването на африканските народи и тяхното пръсване по различните точки на планетата се разпространявала и развивала музиката.

Днес са познати десетки хиляди видове музика. Това изкуство е една от най-качествените форми, с които хората показват чувствата и емоциите си.

Замисляли ли сте се, защо на всякакви празненства, паметни моменти, сватби, балове, тържества, рождени дни и дори на тъжните поводи, хората искат музиката да ги спохожда. Музиката е онова, което внася голяма доза хармония в живота ни. С музика всеки човек на планетата е закърмен от ранна детска възраст. Още като новородено, бебето спира неустоимия плач и заспива под нежната песен на майка си, на детски песни се учат децата в градината, училището и до съвсем дълбока старост музика е онова, което звучи и ни заобикаля навсякъде.

Представяте ли си живот без това велико изкуство музиката. Та нали света би бил мрачен, сив и скучен. Дори когато сме тъжни обичаме музиката да кънти със страхотна сила в ушите, съзнанието и сърцата ни. Музиката е онова, което може да отведе човек на небесата, да провокира любов, състрадание, милосърдие и дори да разплаче.

И въпреки безбройните форми под, които днес се среща музиката тя има не само страшно много фенове, но и хора желаещи да я научат.

Не случайна е приказката „Който пее, зло не мисли“…така е и с този, който твори, а защото творението да не е някакъв вид музика, та макар хаотични и несвързани звуци да са.

И за всеки, който все още не е разбрал, вълшебната аура, зад която се крие музиката, нека пусне едно парче от стил музика, който харесва и да притвори очи…Музиката е сила, изкуство, стихия, която е съществувала много преди нас и, която ще се пренася в поколенията, десетки години след нас.