Пасивната къща – домът на бъдещето?

Пасивната къща – домът на бъдещето?
12 март 2024

Пасивната къща определено е бъдещето в строежа на нови домове, но защо и поради каква причина? В последните години рязко се увеличи вниманието на обществото към екологията и топлинната ефективност на домовете ни. Заговорихме повече за енергийно ефективни материали, за начини да пестим природните ресурси и да живеем природосъобразно.

От друга страна цените на тока, газта и твърдите горива главоломно растат нагоре. Така пестенето от месечните ни сметки се изразява в една друга опция – енергийна ефективност и топлоизолация. Всъщност идеята за пасивната къща се ражда преди около двадесетина години в Германия. В институт в немския град Дармщад се изследват факторите влияещи на термоизолацията по времето на самия строеж, както и по време на последващото обитаване на дома.

Какво представлява една пасивна къща?

Една къща под този знаменател е с високо ниво на топлоизолация и херметичност на помещенията. За да се постигне това се използват иновативни строителни материали, като тухли, мазилки и газобетонни блокчета, произведени по екологични стандарти. Целта в строежа на къщата е да акумулира топлината от слънцето, почвата и всеки естествен енергиен източник. Вентилацията е постоянна и пречиства въздуха в цялата къща всяка секунда. Стените, пода, тавана и всичко в една пасивна къща е топло изолирано, чрез стандартизация по стандарт EU7. Въобще пасивната къща е един модерен, функционален и комфортен дом.

Малко техническа информация!

За да имате топлоподаване, климатизация, топла вода и вентилация в една подобна къща, са нужни само около 10 килобайта електроенергия. На квадратен метър в пасивната къща губите само от 15 до 20 килобайта топлинна енергия годишно! Ако спре електрозахранването и навън температурите са минусови, то за едно денонощие пасивния ви дом ще изстине само с около един градус – удивително.

Относно цената

Построяването на един такъв дом определено е крупна сума пари. Но при положение, че днес ще платим малко повече, а в бъдеще сумата ще се възвърне многократно, то си заслужава напълно.

Пасивната къща определено е къщата на нашето бъдеще. Тя е екологична, природосъобразна и много щадяща здравето ни и джоба ни.