Направи си сам- терариум

Направи си сам- терариум
2 март 2023

Терариумът е вид само поддържаща се екосистема. В нея се пресъздават природните процеси. Както снабдяването на организмите с вода, така и пречистването на въздуха.

Нужни материали:

- Електрическа крушка;

- Клещи;

- Малко дребни камъчета;

- 1 супена лъжица прах от въглища;

- 1 супена лъжица пясък;

- 1 супена лъжица горска почва, за предпочитане с червеи;

- Течен силикон и уред за нанасяне;

- Спринцовка;

- Дървесна кора, мъх и растителност по ваш избор;

Първо с клещите премахнете горната част на крушката. След това извадете всички стъклени компоненти от нея. Сложете по няколко капки от силикона на външната страна на електрическата крушка и изчакайте една минута да засъхне. Това ще я предпази от падане за в бъдеще.

След това сложете камъчетата в крушката. Те ще помагат за изцеждането на водата в терариума. Над тях сложете въглищния прах. Над него поръсете с пясъка. Над пясъка сложете горската почва.

Наредете парчетата дървесна кора, мъхът и растенията върху почвата с помощта на пинсети. С помощта на спринцовката полейте зеленината. Не повече от три пръсвания. След това запушете отвора на електрическата крушка. За да сте сигурни, че не може да влезе въздух от никъде, можете да използвате органични материали за тази цел. Например жълъд или парче дърво, като преди да ги използвате като запушалка ги намажете обилно със силикон.

Терариумът не изисква много грижи. Той просто трябва да се мести периодично, за да може зеленината да расте по посока на светлината. В него се получава конденз, който снабдява растенията със нужната вода. Хранителните вещества се добиват от умрелите растения и малки насекоми, ако има такива.

В случай, че искате да отглеждате мравки в терариума си е по-добре да не го затваряте напълно, защото ще ви се наложи да ги храните със захарен сироп и късчета месо всяка седмица.

От една електрическа крушка вие ще създадете един малък, но нов свят, наподобяващ нашата планета.