Съвети при боядисване с латекс

Съвети при боядисване с латекс
11 март 2024

Латексните бои притежават значителни предимства пред класическите и намират много широко приложение. Те трябва да се предпочитат поради високото качество на получаваните покрития и поради това, че не пречат на дишането на стените. Могат да се нанасят върху почти всякакви основи от бетон, парни и циментени мазилка, върху тухлена зидария, гипсови мазилки и др.

 

Най-подходящо време за боядисване с латекс е краят на м. Април до средата на Май, т.е. след като премине пролетната влага, защото тогава латексовата боя полимеризира най-добре и най-бързо. Това време е идеално за тази дейност, отколкото горещите летни дни, тъй като тогава изпаренията от латекса са по-силни и нараства вредното им въздействие върху организма на работещия.

 

Важно условие за добрия краен резултат от ремонта е да свалим напълно старата боя, нанесена на стената, особено ако е постна. Ако стената не е предварително добре почистена, след време нанесеният латекс започва да се лющи. Това се отнася най-вече за таванни повърхности. Затова не бива да пестим усилията си от предварителната работа, за да не хвърлят напразно трудът по ремонта и средствата за материали.

 

Необходимо е много щателно да подготвим основата, върху която ще нанасяме латексните бои. Трябва да отстраним праха и другите нечистотии, защото те ще служат като изолиращ пласт и след намазване боята ще започне да се лющи. Пресните хоросанови мазилки или бетон са алкално реагиращи и затова преди боядисване с латексни бои трябва да ги обработим с препарати за неутрализиране. Нея изстъргваме внимателно, като следим да не повредим шпакловката.

 

Ако се налага да запълним дребни неравности, използваме гипсова шпакловка.

 

При купуването на латексова боя трябва да внимаваме, защото често по магазините се продава боя с изтекъл срок на годност. Тази боя може да се използва, но нейната покривност става осезаемо по-малка , което в крайна сметка оскъпява ремонта.

 

След като отворим кутията с латексна боя, трябва много добре да я разбъркаме. От упътването ще прочетем какво количество е необходимо за единица площ и ще изчислим общото количество латекс.

 

Добре е да направим малко повече боя от необходимото, за да има за резерв, ако впоследствие по някаква причина се повреди покритието. Обикновено за 5 кв. м площ е необходим 1 кг латексна боя.

 

Препоръчваме ви латексните бои да се нанасят върху сухи или с неголяма влажност основи, защото при рязко изменение на температурата водата се изпарява неравномерно и могат да се образуват мехурчета под покритието. Дървените повърхности трябва да грундираме предварително с комбиниран латексен грунд или да намажем с безир. После ги оставяме да изсъхнат най-малко 48 часа и след това боядисваме. При боядисване на метални повърхности с такива бои, най-напред трябва да отстраним ръждата и много добре да грундираме. Ако има негрундирани места, след боядисването се получават петна от ръжда.

 

Латексовата боя се нанася най-добре с мече. Полагат се няколко слоя, докато се осигури равномерност в цветовата гама. Всеки следващ слой се нанася едва след като предишния е вече изсъхнал напълно и не оставя следа при пипане с ръка. Започва се от тавана и след това се боядисват стените. Веднага след работа почистваме инструментите с вода, тъй като засъхналата латексна боя не може да се отстрани от четките и валяците. Засъхнали остатъци от латексна боя можем да измием с гореща сапунена вода или с вода, в която има прибавена сода.