Еректилна дисфункция - причини и лечение

Еректилна дисфункция - причини и лечение
11 март 2024

Еректилната дисфункция (ЕД) е медицинско състояние, характеризиращо се с трудност или невъзможност за постигане на ерекция, необходима за сексуална активност. Причините за нея могат да включват физически фактори като заболявания на сърдечно-съдовата система, диабет, хормонални проблеми, психологически фактори като стрес и депресия, както и лайфстайл фактори като лоша диета и недостатъчно упражнения. Лечението може да включва медикаментозна терапия, психотерапия, промени в начина на живот и сексуалната терапия. Винаги е важно да се консултирате с лекар за подходящото лечение спрямо вашето здравствено състояние.

 

Причини за еректилна дисфункция

 

Още от 30-годишна възраст около 35% от мъжете вече имат проблеми с еректилната функция . Преди 20 години 80% от случаите на импотентност се приписват на психогенни фактори, а само 20% - на физиологични проблеми. Сега психогенните причини заемат само 10-15%. В момента са проучени много биохимични механизми, които засягат сексуалния контакт, установени са около 60 медиатора - химикали, които задействат и поддържат ерекция.

 

Към психологическите фактори се отнася например за дебютантната форма на еректилна дисфункция. Кажете, човекът с момичето не успя за първи път и тя също се оплака, следващия път той няма да успее или защото ще бъде потиснат и несигурен в себе си. Също така доста често явление е синдромът на очакване на тревожност на неуспех, когато мъжът има твърде болезнени временни проблеми с ерекция, той има чувство за малоценност и с по-нататъшен полов акт вече изживява това, което може да не успее. Един от признаците на психогенна еректилна дисфункция е появата на нормална ерекция насън или сутрин, когато партньорът няма менструация или партньор, но еректилната функция изчезва веднага след започване на сексуален контакт. Психогенните причини се преодоляват най-добре с помощта на психотерапия.

 

Физиологични фактори:

 

съдови нарушения . В млада възраст по-често се срещат нарушения, свързани с прекомерен венозен отток, поради което пенисът не може да запази своята твърдост. В по-напреднала възраст проблемите са по-често свързани с недостатъчен приток на артериална кръв в гениталния орган;

 

ендокринни нарушения . Намаляването на нивата на тестостерон, което е по-често след 40 години, води до намаляване на еректилната функция. Увеличаването на производството на женски полови хормони, например, пролактин и естрогени, също влияе негативно на мъжката потентност;

 

захарен диабет . При захарен диабет периферните съдове страдат и се отделя малко азотен оксид, химикал, необходим за ерекция. Поради този факт, лекарства като Виагра при пациенти с диабет са по-малко ефективни (до 70%). За диабета е характерно и нарушение на нервите на периферните части на тялото. Такива пациенти реагират слабо на лечението на еректилна дисфункция и в някои случаи не може да се говори за еректилна функция;

 

Лечение на еректилна дисфункция

 

За да се преодолее проблемът, е необходимо да се разпознае и да се потърси помощта на сексопатолог. Лекарят определя причината за дисфункцията. Ако е причинено от психологически фактори, тогава се предписва психотерапия. Първият етап от лечението е също промяна в начина на живот към здрав. Ако се установят физиологични причини, се предписва лечение с лекарства, които засягат тези причини. По хормонални причини се предписват или лекарства, които стимулират производството на определени хормони (тестостерон), или се предписва хормонална заместителна терапия. При съдови проблеми се предписват лекарства, които засягат кръвоносните съдове: засилване на притока на кръв в пениса или намаляване на изтичането на венозна кръв. С помощта на лекарства можете да повлияете на различни невротрансмитери, които участват в процеса на ерекция.

 

Съвременната медицина разполага с арсенал от лекарства, които могат да възстановят потентността при 97-98% от пациентите, които търсят помощ. За други пациенти се предвижда протезиране. В момента се използват силиконови протези. При по-съвременни протези се имплантира помпа в скротума, при натискане в специални контейнери се вкарва специална течност, поставена в кавернозното тяло. Самият резервоар е разположен в коремната кухина.

 

Запомнете, че сексуалната функция е единствената сдвоена функция в човешкото тяло. Следователно, ерекцията на мъжа зависи не само от самия него, но и от партньора му. Важно е жената да не чака пасивно мъжът да достави удоволствие, но и да участва активно в процеса. Не забравяйте, че мъж, като жена, обича похвали и комплименти, но понятието „дълг“ изобщо не трябва да бъде в сексуалните отношения.