Свойства и състав на пчелното млечице

Свойства и състав на пчелното млечице
10 март 2024

Пчелното млечице e наричано супер храна често пъти…

 

Въпреки, че пчелното млечице основно служи за изхранване на пчелата майка и на пилото – днес активно се използва и като супер храна за хората. Самото пчелно млечице се отделя от пчели, които са млади на възраст – само на 7 - 14 дни възраст. Те го отделят от специална жлеза намираща се в главите им. Като цяло натуралното и непреработено млечице е бяло до кремаво на цвят, c леко кисел вкус. Тъй като в голямата част от състава си е протеин, то в допир с въздуха се разваля сравнително бързо и става кафяво.

 

Основно в състава на млечицето разпознаваме следните важни вещества: вода, протеини и захари, липиди, ензими, минерали, хормони, аминокиселини и витамините С, В, Е и D.

 

Пчелното млечице е силно ценено заради ползите му върху човешкото здраве. Въпреки това за един пчелен сезон така да се каже, кошер с пчели произвежда едва петстотин грама от него. Важно е да знаете, че когато пчеларя добива този пчелен продукт, той не използва химични вещества против вредители! Млечицето се вади без да се оставя на силна слънчева светлина и без да се ползват метални уреди. Това e така, защото в друг случай, то губи добрите си свойства. Можете да срещнете пчелно млечице най-често в течно състояние и по рядко на таблетки или на прах. И при трите вида то запазва уникалните си свойства и качества.

 

Общо препоръчителната дневна доза за възрастни е около грам. При децата е нужна консултация със специалист, понеже все пак пчелните продукти са силни алергени.

 

Желателно е да се взема сутрин на гладно и да се остави бавно да се разтопи в устата.

 

Приема на този продукт-чудо води до повишен апетит, регулира ендокринната система, подобрява тонуса и енергичността, както и имунитета. Освен това значително усилва функциите на мозъка, както и забавя стареенето на кожата прибавено в козметични продукти.

 

Трябва да знаете, че пчелното млечице се съхранява по специален начин. То или се поставя на тъмно и сухо, или най-добре се запазва замразено във фризера– не повече от до три години! В хладилник има трайност не повече от половин година. Не трябва да се размразява и замразява повторно. Ако не спазвате съхранението, млечицето губи добрите си качества.