Кои са най-дружелюбните котки

Кои са най-дружелюбните котки
9 март 2024

Съществуват много различни породи котки, така че никак не е лесно да изберете какво коте да си вземете. Ако обаче сте решили, че искате котка, защото тези животинки са нежни и гальовни, ще ви предоставим списък на най-нежните породи котета.

  1. Персийска

Персийчетата се характеризират с кръгло лице, дълга козина и изразителни очи. Тази порода бива създадена след Втората световна война. Персийките биват много обичани и силно желани, заради красотата, пухкавостта и нежността си.

  1. Турска ангорска

Една от най-старите породи, тя е създадена без човешка намеса, а изцяло от природата. Този вид котки се характеризират с голяма интелигентност и изключителна преданост.

  1. Тойгер

Тази порода е създадена през 1980 г. Представлява кръстоска на бенгалска котка с домашна късокосместа. Така се е постигнала великолепна тигрова украска. Така че, ако тигрите са сред любимите ви животни, сега можете да си вземете един умален вид, приличащ досущ на тигър.

  1. Шотландска клепоуха

Тази порода впечатлява с кръглите си, изразителни очи. Възникването ѝ се е случило след спонтанна мутация през 1961 г. Разделя се на два подвида – късокосместа и дългокосместа. Изключително сладко и мило животинче.

  1. Манкс

Очарователното на тази порода е, че опашките им са много мънички. Някои от представителите й дори нямат опашка.

  1. Регдол

Смеска между сиамска и персийска котка, тази порода се характеризира с мека и дълга козина и великолепни сини очи. Характерът й е нежен и дружелюбен.

  1. Пясъчна котка

Тази порода котки обичат високите температури. Обитават пустините на Азия и Африка, където климатът е топъл.

  1. Абисинска

Не е известно откъде произлиза, но пък това не ѝ пречи да е с невероятно благ характер. Дългоуха, дружелюбна и общителна котка, която бързо се сприятелява с хората.

  1. Американска късокосместа

Създадена е от човека, чрез кръстосване и селекция на северноамерикански котки. Използвала се е предимно за защита от мишки, но днес е желан любимец, който е енергичен и нежен.

  1. Ашера

Хибрид от кръстосването на котки от Азия и Африка, тази порода се характеризира със смелост и енергичност. Сред най-редките в света е, което я прави доста скъпа. Окраската ѝ е леопардова, което прави котката много красива.