Цветята в къщи – незаменима част от интериора

Цветята в къщи – незаменима част от интериора
9 март 2024

Интериора на дома е важно да е много уютен, но пък същевременно модерен и функционален. Като цяло интериора е широко понятия и включва в себе си всичко, с което аранжираме пощенията си в жилищното пространство. Освен мебелите, килимите, декорацията, боята и тапетите, така и цветята изиграват една много главна и важна роля в интериора на едно жилище.

Те освен красива добавка и елемент на свежест са и чудесен пречиствателен метод за въздуха в помещенията. Разбира се вкусовете на всеки един човек и семейство за интериора на дома им са различни. Така и вкусовете за избирането на определени видове цветя е различен. Някой залагат повече на цъфтящите видове, докато други на зеленината основно. Но истината е, че балансирането на двата вида в едно помещение е най-доброто решение.

Когато имате група аранжирани цветя до силно цветен тапет или боядисана стена е добре те да са в голямата си част зелени видове, като палми юка, драцена, кокосова, финикова палма и други със завидна осанка от зеленина и стебло в меко кафяво. При тази ситуация е добре да използвате най-много един, два цъфтящи вида цветя, само за колорит.

Обратното, когато стените в помещението са по-скоро пастелни и приглушени, а мебелите неутрални, то аранжировката на групи цъфтящи цветя е много важна за жилището. Тя придава свежест, уют и едно приятно усещане за топлите сезони от годината. Можете да заложите на гербери,  така цветните крутони, декоративен бръшлян, лилава детелина, дори лалета, зюмбюли и всичко, което чрез листата си или цветовете придава цвят на интериора в дома ви. Винаги комбинирайте с едно по-голямо зелено растение за център на композицията.

За да са освен красиви и функционални, растенията в дома ни е добре да са подбрани и според качествата им за пречистване на въздуха. Едни от най-пречистващите видове растения за дома са фикусите, папратите, алоето, бръшляна, драцената и други. Те могат успешно да се отглеждат в спалнята, хола или пък банята, ако са по-малки по размери.

Интериора на дома без цветя е някак си скучен и стилизиран. Само свежата глътка природа в жилището ни, създава неповторимо чувство за уют и семейно огнище. Важно е, обаче да поддържате и отглеждате добре цветята си, като ги почиствате редовно от домашен прах, поливате и пресаждате. Избирайте винаги неутрални саксии за цъфтящите и по-ярки видове и такива с по-ярък цвят и украса за зелените.