Бъдете сдържани на работното си място!

Бъдете сдържани на работното си място!
28 февруари 2023

 

Хората, които са се плъзнали по криволичещата пързалка на офисния романс, са много по-изнервени и напрегнати от онези, които са успели да се въздържат. Това показват най-новите изследвания на учени от Англия. При проведените анкети и прегледи се оказва, че сексът с колега се отразява пряко на работата и на концентрацията на служителите.

 

Едно от най-стресиращите неща за любовниците на работа е, че някой колега би разбрал за тях и може да ги разобличи. Ако това се случи, те се притесняват, че ще се развалят отношенията им с целия офис. Не e изключен и сценарият, в който може дори да бъдат уволнени, защото не са успели да се спрат навреме.

 

Затова психолозите имат един прост съвет: „Не бъркайте работата с личния живот и секса“. За този съвет обаче не са разбрали близо 60% от професионалистите в Европа, показва статистиката. Смята се, че връзките на работа се започват не толкова защото сме наистина привлечени от колегите си, колко заради това, че имаме общи теми на разговор, интереси и среда. А и защото ги виждаме всеки ден.

 

Доказано е, че колкото по-често виждаш даден човек, толкова по-симпатичен ти става и толкова повече искаш да си общуваш с него. В повечето случаи със сексуален подтекст.

 

Подобни връзки обаче са обречени на провал, сочи още статистиката от 2022 г. Ето защо, когато започвате подобна задявка, е добре да прецените няколко неща, така че една мимолетна връзка да не попречи на живота ви в дългосрочен план.

 

Условия:

 

Най-важното нещо, което препоръчват психолозите, е да разберете дали има какво да си кажете с вашия колега извън работата и обсъждането на останалите хора от офиса.

 

Също така никога не си позволявайте да се забъркате в нещо такова, ако ще прекарате една вечер заедно под чаршафите и след това няма да се погледнете повече. Просто защото ще ви се наложи да се гледате всеки ден и да изпитвате срама от провала или неприятната вечер отново и отново.

 

Ако нещата пък станат по-сериозни от очакваното, е почти задължително да говорите с шефа си. Не e особено приятно, но със сигурност ще е по-добре шефът ви да знае от вас, отколкото от украсените слухове, които със сигурност ще тръгнат по ваш адрес.

 

Психолозите са категорични и че още от самото начало на връзката трябва да се уточни каква ще е стратегията при раздяла. По-добре се пригответе психически, че такава рано или късно ще има, за да можете да реагирате адекватно, когато се случи. Успех!