Градинарство и торене

Градинарство и торене
8 март 2024

Градинарство и торене на вашите цветя, плодни дървета, зелени площи. Истината е, че всеки градинар знае – поливката, наторяването и почистването на растенията в градината от плевели и вредители, са най-основните неща за градинарството.

Торенето е процес, който ще помогне на саксийните ви цветя или тези в градината да са по-свежи, жизнени и здрави. Това важи и за вашите дървесни и храстовидни видове. Но, кога, как и колко да торите е въпросът все пак? В този материал ще се опитаме да ви обясним, как точно се тори „правилно“, за да е все пак ефективно за градината ви, а не да унищожи някои от растенията ви!

Градинарство и торене – основите на доброто торене

Хранителните вещества, които растенията си набавят са предимно от почвата. Все пак, за да бъдете градинари на ниво и цветята ви да цъфтят обилно, а плодните ви видове да дават повече плод – е нужно наторяване с подходящи подхранващи смеси. Наторяването не само увеличава цъфтежа и образуването на плодове при растенията. То ги поддържа и здрави, без паразити и болести.

Градинарство е фин занаят и независимо дали сте професионалист или не – торенето е важна част от вашите грижи за растенията. Питате се, кога е добре да се тори? Повечето градинари торят напролет и наесен, но това е доста неясно, като ориентир. Истината е, че доброто време за торене на растенията е през времето на вегетационния им период.

Тоест месеците от февруари, та чак до края на август са подходящи за подхранване! През останалото време е вредно да се тори, понеже видовете растения се подготвят за зимния си период на покой. Ако ги торите, вие ги активизирате и те могат внезапно да влошат състоянието си от изтощение.

Торовете, които можете да ползвате са два основни вида – такива на органична основа и минералните торове. Органичния тор се прави от преработени природосъобразни материали, като листна маса, мъхове, стърготини и прочие. Минералния тор има три основни съставки – те са фосфор, азот и калий. Фосфорът е важен за обилния цъфтеж и за по-големият добив на плодове. Той също така спомага за по-здрава и гъста листна маса, укрепва корените на вида.

Растежа на вашите цветя и дървета е пряко зависим от азота, докато калия спомага доброто усвояване на вода от тяхна страна. Внимание – торете умерено и според показанията за вашите видове растения – прекомерното подхранване може да увреди нови филизи или да изгори цялото растение!

Компоста е органичен тор за градинарство и има дългосрочен ефект, като минералния тор. Ползвайте неузрял компост богат на азот само повърхностно, за да не увредите корените на растенията си! Бъдете активни и торете правилно градинари, така ще имате успешно градинарство и красиви, и богати на плод растения!