Подмяна на маслото

Подмяна на маслото
8 март 2024

Маслото на колата има алкален резерв, който предпазва вътрешните детайли от корозия. След определен километраж, поради нагряването и допира с другите метали вътре в колата, този резерв започва да се изчерпва и маслото започва да променя цвета си и да губи както качествата си на лубрикант, така и тези на защита срещу вътрешно окисляване.

Препоръките за това кога и как трябва да се сменя маслото, а и какъв тип да е то, за да не бъде неблагоприятно за металите, от които е направен вашият автомобил, би трябвало да са ви предоставени от автокъщата, от която сте го закупили.

Ако нямате достъп до тази информация, купили сте кула втора ръка на пример, главното правило е, че всяка година се сменя маслото и на около 10 000 км също се предприема тази процедура.

В зависимост от това с какви скорости карате, какви са температурите, характерни за вашия регион и каква е средната влажност, можете да сменяте маслото по- често.

Опитвайте се да купувате качествено масло, независимо, че е по- скъпо. От него зависи дали частите на двигателя ще започнат да се изтъркват взаимно или не.

Смяната на маслото не е достатъчна. Заедно е него трябва да подменяте и масленият филтър, който пък е отговорен за поемането на отлагания като прах.

Има митове, че маслото не се замърсява, ако колата не бъде използвана и за това не трябва да се сменя всяка година. През лятото не е нужно една кола да е в движение, за да прегрее, така че ефекта от високите температури си е същият с и без ползване.

Друг мит е, че масло може да се окисли след известно време само от това, че е било в флакона, в който сте го закупили. Стига да държите бутилката с лубриканта на сухо и прохладно място и тя да бъде затворена, за да не влиза прах в нея риск от това да се случи няма.