Мухарем Сербезовски – певец, писател и общественик

Мухарем Сербезовски – певец, писател и общественик
7 март 2024

Мухарем Сербезовски, известен като Мумо, е един от най-известните ромски изпълнители на народна музика, която изпълнява на цигански и сърбохърватски. Писател и преводач.

Написал е общо 7 романа описващи живота на ромите, интелектуалец и общественик с твърда позиция в защита на ромите.

Роден през 1950 г. в Топана, най-старата циганска махала на Скопие, Македония в семейството му е от ромското малцинство. Баща му е имам и го възпитава в ислямската вяра и запалва интереса му към ислямската култура. Тъй като има много бедно детство, то Мухарем  от най-ранна възраст започва да пее, за да се издържа. През 1962 г. записва своя първи сингъл.

През 70 и 80 години добива широка известност, като един от най-популярните ромски певци. Основно изпълнява ромска музика, но той проучва и смесва много разнообразни стилове, като много голямо влияние върху стила му имат ориенталския стил на пеене и турската музика. Издал е общо 12 албума и 22 сингъла.

През 1969 г. Сербезовски напуска Скопие и се мести в Белград, който по това време е столица на Югославия и е нейният основен културен център. Но въпреки това през 1975 г. се премества в Сараево, най-вероятно за да се дистанцира от своите наставници Стево Теодосиевски и Есма Реджепова, известна ромска певица.

През 1974 г. в музиката му започва да прозира влиянието на индийската музика, а през 1978 г. заминава за участие на фестивал в Индия, където се среща с Индира Ганди. През този период в Югославия се експлоатира идеята  за индийския произход на ромския народ.

Независимо от ромският си произход Сербезовски има само няколко песни на ромски език, а основно песните му са на сърбо-хърватски. По време на войната той се идентифицира, като босненец и е пеел много военни и патриотични песни.

През 80-те години на миналия век Сербезовски се утвърждава катo писател и преводач. Написал е 7 романа и е превел Корана на ромски език. В плановете му влизат и превод на Стария и Новия завет, както и много други известни произведения. Първият му роман излиза през 1983 г. Неговата цел е да представи ромската култура на широката публика. Неговата дейност го въвежда и в политиката, и така през 2007 г. влиза в Босненсия парламент.