Най-популярните билки и растения

Най-популярните билки и растения
4 март 2024

Малко полезна информация за действието им!

 

Кои са днес най-популярните билки и растения, които ни помагат да се предпазим от редица заболявания и да ги излекуваме? Въпроса е спорен, понеже популярните билки използвани в билколечението и хомеопатията са много. Но все пак има редица видове, които са доказали честата си употреба, понеже са изключително ефикасни.

Някои от тях са добре познати в България, докато други са все още по скоро екзотични и тепърва ще се наложат. В този материал ще разгледаме популярни билки, като Гинко Билобата, Аронията, Ехинацеята, Златния корен, Шизандра и други.

Билки и растения с популярни и доказани лечебни свойства

 За да се предпазите от чести заболявания, да усилите имунната си защита и да се защитите от инфекции – добре е да използвате билката ехинацея. Тя често присъства в билковите препарати за кашлица, за имунна защита и прочие. Използват се предимно цветовете и корените на билката, за да се направят сиропи, чайове, отвари и прочие.

Билката Хеномелес представлява красиво цъфтящ храст, чийто плодове са доказано полезни. Той отдавна е култивиран в Европа и по време на късната есен, можете да засилите имунната си система, като приемате плодовете богати на антиоксиданти и витамини.

Макар и аронията да не се възприема, като билка, а по скоро, като плоден храст – тя е сред най-популярните билки и растения. В състава й има изключително много минерали и витамини. С хапването на свежи плодове арония, можете да си набавите желязо, калий, калций, така важния витамин Р.

Лечебната сила на аронията важи за хората страдащи от високо кръвно или захарен диабет. Приема на билката-плод спомага добрата обмяна на веществата, подпомага работата на щитовидната жлеза и тази на кръвоносните съдове. Гинко Билобата е билка- дърво, която намира много широко приложение в превенцията на редица болести и тяхното подобряване. Приема на билката значително подобрява капилярите и кръвоносните съдове. Значително подпомага добрата работа на мозъка и стимулира движението на кръвта по тялото.

Златния корен или още наричан Родиола е много популярна билка, която използват в Америка и дори в Русия. Лечебните й свойства са прословути, когато стане въпрос за стимулация на нервната система и лечение на състояния, като стрес и засилване на адаптивността. Облепиха е лечебно билково храстче, което е много популярно за лечение на запек, за превенция на умора и наваксване на витаминозен статус. Помага при състояния на ниско кръвно налягане.

Това бяха само малка част от най-известните билки и растения използвани за лечение и превенция на редица болестни състояния. Добре е да познаваме билките, за да изпитаме несравнимите им ползи!