МУСЛИМ МАГОМАЕВ

МУСЛИМ МАГОМАЕВ
4 март 2024

Вокал , пиано, композитор , киноактьор. Роден на 17. 07. 1942, Баку, Азърбайджанска ССР. Той е награден с ордена на "Народен артист” на СССР през 1973.

 

Звучи невероятно, но в продължение на 25 години МУСЛИМ МАГОМАЕВ поддържа международна известност като оперен и естраден певец едновременно. Заедно с това композира песни, а те са повече от 30, снима се в киното и е главен художествен ръководител на Естрадно-симфоничния оркестър на Азърбайджан (от 76).

 

МУСЛИМ МАГОМАЕВ е роден в семейство с музикални традиции и расте в артистична среда: дядо му е оперен композитор и диригент (Държавната филхармония в Баку носи неговото име), майка му e актриса, a баща му - художник.

 

В музикалното училище той учи пиано, но след като издържа конкурса във военния ансамбъл се посвещава на вокалното изкуство. Печели лауреатско звание на Световния фестивал на младежта и студентите в Хелзинки през 1962 и постъпва едновременно в Консерваторията и Операта в Баку.

 

През 1964 -65 специализира в театър ”Ла скала” в Милано. В краят на 60 празнува първите си успехи в областта на естрадата - печели I награда на фестивала в Сопот, Полша 69 и "Златна плоча” във Франция/69.

 

Гастролира с успех в зала "Олимпия” в Париж, ГДР, Финландия, Канада, Иран и други страни. Гостува три пъти в България (рецитал ни фестивала "Златният Орфей’’1'12).

 

Сътрудничи си активно с Арно Бабаджанян: и рапицата на красотата”, ’’Сватба", ”Не бързай", ’’Любовна песен”, "Благодаря ги".

 

Песента на МУСЛИМ МАГОМАЕВ - "Синя вечност” печели 1 награда на фестивала в Зельона Гура.