Байцване

Байцване
20 февруари 2024

Байцването e процес при който се променя естествената цветова гама на дървесният материал без да се размества неговата структура. За целта се използва определен вид боя, основа или метална сол. Разтворите, които се използват се наричат "байц", a самият процес "байцване".

Дървените повърхности, които се матират или полират с безцветен лак, най-често предварително се байцват. Чрез байцването дървесината се уеднаквява или променя по цвят, придава й се свеж нюанс, подчертава се текстурата й. Операцията се извършва, след като повърхността прецизно се почисти от прах, лепило или други замърсявания.

Иглолистната дървесина съдържа смолисти вещества и затова поема неравномерно байца. По тази причина трябва предварително да я обезсмолим с 6-процентов воден разтвор на калцинирана сода, който нанасяме неколкократно. След това измиваме повърхността с гореща вода и накрая я неутрализираме с 10-15-процентов разтвор на оцетна киселина.

Освен това добре е преди байцването да навлажним иглолистната дървесина с 10-процентов воден разтвор от амоняк, за да поеме по-добре байца. При операцията е желателно да поставим повърхностите в хоризонтално положение. Ако това е невъзможно, извършваме байцването от долу на горе. Нанасяме байца обилно с дунапренова гъба, оставяме го да престои 20-30 секунди и обираме излишния разтвор с чист памучен парцал или добре изстискана гъба по направление на дървесните влакна.

След това оставяме предметите да съхнат едно денонощие. Не бива да забравяме, че трябва да работим с гумени ръкавици!

На пазара се продават червено-кафяв, орехов (синтетичен) и черен байц, но не е трудно да се направят и байцове с други цветове. Ето как:

Кафяв (орехов) байц. В 1 л кипяща вода поставяме 200 г добре изгнили (изсушени) обвивки на зрели орехи. Байцваме, докато разтворът е още горещ. За да получим черно-кафяв цвят, след като повърхността е напълно суха, я намазваме повторно с 30-процентов разтвор на калиев бихромат. Кафяв байц представлява и 5-процентният разтвор на калиев перманганат, който трябва да приготвим непосредствено преди употребата му.

Жълт байц. Това всъщност е 10-процентов воден разтвор на калиевия хромат. Употребява се за оцветяването на бедна на танин дървесина (например иглолистна) в светложълто. При по-високо съдържание на танин се получава оранжево-кафяв цвят.

Черен байц. Дъбова и букова дървесина се оцветява в черно с воден разтвор на железен трихлорид. Всеки желан цвят на дървесината може да получим и с аналинови бои. За да стане цветът по-наситен, към 1 л приготвена боя добавяме 50-100 г амоняк. Добре е с готовия разтвор да намажем най-напред пробно парче, за да проверим постигнат ли е желаният цвят. Това е възможно да се разбере едва след като повърхността изсъхне напълно.