Животни албиноси - бяла красота

Животни албиноси - бяла красота
27 февруари 2023

Поради необичайния си вид, животните албиноси винаги са предизвиквали почуда. В митовете, легендите и вярванията на различни народи има най-различни истории за бели животни и птици със свръхестествени способности. Да, смятали са, че тези животни притежават повече сила от останалите. А реално е точно обратното: те са с по-крехък организъм, по-чувствителни са към слънчевите лъчи, понякога имат проблеми със слуха и зрението. Пък и имат доста по-малки шансове за оцеляване, защото са по-видими за враговете си. Но всичко това не пречи и досега хората да ги приемат като някакво знамение. Често именно на белите животни с червени очи се гледа като на посланици на боговете. Невероятна издръжливост, скрита зад белотата на тялото им.

Белите пауни не са албиноси, а са резултат от естествена цветова мутация. Интересното е, че колкото и да ни се струва, че красотата на пауна се крие в класическата окраска и „очи" по перата, велият паун е не по-малко изящен и интересен - като създаден от милиони малки снежинки. Божествени, а всъщност толкова крехки.

Точно обратното е с животните от северните части на света: при тях белотата е сила, реална възможност за оцеляване в тундрата и още по на север. Полярните лисици, полярните зайци, хермелинът притежават невероятни камуфлажни умения и през зимата побеляват и сякаш се сливат със снежната обстановка. Но най-впечатляващото бяло животно си остава полярната мечка - сухоземен хищник на Земята, който обитава бреговете на Северния ледовит океан и ледовете на Арктика.

Най-голямата бяла мечка, досега е измерена с тегло 1002 кг и дължина 3 м. Тези гиганти са изключително пъргави плувци и гмуркачи. На фона на ледовете, които обитават, белите мечки понякога чувстват дискомфорт от - забележете - прегряване на тялото, след като са тичали да гонят плячката си. В преданията на някои северни народи бялата мечка е въплъщение на страшните сили на природата, затова борбата с бяла мечка е символ на възмъжаването на ловеца. Други пък просто се отнасят с огромно уважение - почти обожествяване - към огромното бяло животно, заради невероятната му сила и издръжливост.