Суровоядството е лошо решение за вашият любимец

Суровоядството е лошо решение за вашият любимец
20 февруари 2024

Много хора хранят кучетата си с гранули или консервена храна. В това няма нищо лошо, тъй като те съдържат повечето от нужните за растежа на едно куче вещества. Но кучетата се еволюирали от хищници. На тях им трябва месо, за да може косъмът им да е загладен, те да са щастливи и активни през целия ден.

Под месо не се има в предвид пържоли, ребърца и други видове месни изкушения, а просто изрезките от животни, които ние хората не можем или не искаме да ядем. Например сърцето и други вътрешности на прасе, жилите или месо пълно с хрущяли или дребни кости.

Повечето месарски магазини закупуват готово заклано животно и го разфасоват на място. Гореспоменатите части при некоректните месари отиват за кайма, въпреки че тя ще стане пренаситена на холестерол. Коректните ги изхвърлят и така прахосват храна, която кучето ви би могло да изяде.

Нещо повече, тъй като и без това са имали намерение да ги изхвърлят, вие можете да ги закупите на изгодна цена от тях, знаейки, че карантията е прясна, и да направите порциони за през седмицата за вашия домашен любимец. По този начин дори ще спестите пари, тъй като консервената кучешка храна е доста скъпа.

Важно е, обаче, да не променяте изведнъж диетата на вашето куче. Започнете като постепенно заменяте консервената храна с варено месо. След месец два, достатъчно време храносмилателната система на вашето куче да се приспособи към новия тип храна, можете да започнете да редувате варено месо със сурово.

Не е желателно да спирате да давате гранули. Дори и да е само по една шепа на ден под формата на награда за добро държание. Те имат най- различни витамини и минерали в тях, помагащи за здрава костна система.

Трябва да се обърне внимание и на факта, че суровото месо ще даде на кучето ви в пъти повече енергия, отколкото консервените храни. За това трябва да съобразите режимите му на активност с количеството на дневните му порциони, за да не започне да страда кучето ви от наднормено тегло.  

Много хора и специалисти по грижа за домашни любимци считат, че суровоядството не е най-подходяща диета за домашни животни. Въпреки че месото е основен източник на протеини за много животни, пълноценното хранене изисква разнообразие от хранителни вещества, включително витамини, минерали и фибри. Важно е да се консултирате с ветеринарен лекар за най-подходящата диета за вашето животно, като се вземат предвид индивидуалните му нужди и здравословното му състояние.