Как да предпазим автомобила си от корозия

Как да предпазим автомобила си от корозия
13 февруари 2024

Когато говорим за корозия имаме предвид главно ръждата и щетите нанесени от порочната зимна практика включваща сол, или пепел, и всички пътища.

Главните застрашени зони са около гумите, защото когато колата се движи те разпръскват сол и вода по долната част. Това води до ражда, а ръждата е не само естетически неприемлива, но и е опасна за живота в случай, че е засегнала изходите на автомобила.

Първата стъпка е да изчистите ръждата, която се е формирала досега. Най- лесният начин е да закарате колата си на автомивка. Там ще измият солта и ще изчистят ръждата. Ако някой от детайлите е корозиран прекалено много ще го изрежат и подменят вместо вас.

Алтернативното решение е да използвате 60% разтвор на чист оцет, на етикета трябва да пише, че няма вода в него. Един литър ще ви е достатъчен за повечето детайли. Демонтирайте ги и ги накиснете в оцета за час-два и след това с помощта на гъба за миене забършете вече разградена ръжда от накиснатия участък.

След това върнете всичко по мястото му и пребоядисайте колата като най- накрая върху най- горното покритие напръскате със спрей против ръжда.

Запитайте механика си кой спрей ще е подходящ за колата ви, тъй като различните метали имат различна податливост към ръждата и различни реакции спрямо химикалите, използвани в производството на спрейовете.

Дори след тези мерки колата ви не е в пълна безопасност. Докато шофирате няма как да я предпазвате от вода, но това, което би трябвало да предприемете е да се уверите, че гаражът ви не допуска голяма влажност и в него може да се поддържат добри температури дори и през зимата.

За тези от вас, които не разполагат с гараж, е добре да си наемете гаражно пространство поне за през зимата. Месечните му вноски ще ви струват по- малко, отколкото ремонтите през пролетта.