Как да отглеждаме хамстер

Как да отглеждаме хамстер
13 февруари 2024

Много хора си имат домашен любимец. Може би сте решили, че е време и вие да си вземете такъв, но не знаете каква животинка точно искате. Е, една от възможностите е да си купите хамстер. Той е подходящ за хора, които нямат достатъчно време, че да разхождат кучето си, например.

 

Хамстерите спят денем, а са активни нощем, а ако температурата падне под 15 градуса, изпадат в летаргия и дишането им става по-бавно. Оптималната температура за тези животни е около 21 градуса, а високите температури ги стресират. Затова е важно през лятото да предвидите, че помещението, в което държите хамстера си, трябва да е хладно.

 

Не е особено трудно да отглеждате хамстер. Те са спокойни, природата им е усамотена и могат да се гледат по единично, понеже не обичат да бъдат с други хамстери.

 

Устойчиви са на заболяване и не им е необходимо много място, а и не ръсят косми по килима, нито ви носят чорапите в леглото.

 

За храна може да приемат пресни плодове и зеленчуци, a може и да се закупи готова смес за хамстери. Важното е в съдържанието ѝ да има изсушени зеленчуци, житни зърна, семена от шафран, фъстъци, както и слънчогледово семе – от този микс им се дава по една супена лъжица дневно. Към него е подходящо да се дават и малко моркови, карфиол, зеле или броколи, а плодове може само в минимални количества.

 

Добре e да се хранят по здрачаване, а сладки и солени храни трябва да се отбягват, както и чесън, картофи, домати, шоколад, цитрусови плодове и суров боб.

 

Хамстерите са с мънички очички, но бузите им са големи. Имат опашка, но тя е къса. Нямат косми по краката. 5 са пръсчетата на задните им крачета, а на предните имат по 4. Порастват обикновено около 10-15см и живеят около 2 до 2 и половина години. Не е подходящо да се отглеждат мъжкари заедно, защото имат навика да се бият.

 

 Хамстерът е чудесно решение за малки деца, тъй като е спокойно и лесно за гледане животно.