Как да съхраним витамините в приготвената зимнина

Как да съхраним витамините в приготвената зимнина
7 февруари 2024

За да се съхранят витамините в приготвената зимнина е наложително да се съхраняват в тъмни и хладни помещения.

СУШЕНЕТО НА ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ е много добър избор - чрез него могат да се съхранят до 70% от витамините. Проблемът е, че е подходяцц за по-дребните видове, които могат да се обработят цели. Вариантът да нарежете на филийки ябълките и крушите и така да ги сушите за зимата също е допустим, но минусът е, че се губят доста повече от полезните вещества в тях. Обяснението е, че при досега на парчетата плод с въздуха, кислородът „изяжда" витамините им от по-голяма повърхност, отколкото ако плодът е цял.

Сушенето трябва да става в проветриво помещение при температура от 25 до 40 градуса, но не на директна слънчева светлина (на остъклена тераса, таванска стая). Може да го направите и във фурна с вентилатор, a ако няма такъв, сушете при леко открехната вратичка на фурната, за да може да излиза изпаряващият се въздух от продуктите.

Ако искате да сушите по-твърди зеленчуци като моркови и тиква, предварително ги нарежете на тънки кръгчета и ги нанижете на връв. Окачете ги в сухо, проветриво и топло помещение.

ЗАМРАЗЯВАНЕТО НА ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ във фризер или камера на хладилник също е много щадящ начин за приготвяне на зимнина - не поврежда структурата, хранителните качества, цвета и вкуса на консервирания продукт. Тук важи основното правило - да се замразява свеж и чист плод или зеленчук.

ТУРШИИТЕ, любима нашенска зимнина, са най-вече от зеленчуци. Полезните вещества от краставичките, чушките, зелените доматчета, морковите, карфиола се запазват най-добре, ако се приготвят като сурова туршия - 8 солена и/ или кисела вода. Докато тече процесът на консервиране, доста голямо количество от полезните съставки на продуктите преминават в течността. Затова не изхвърляйте водата от суровата туршия, а я използвайте за приготвяне на по-пикантни супи или ястия.

СТЕРИЛИЗИРАНЕТО при температура от 70 до 120 градуса (варене в херметически затворени буркани) запазва по-успешно ценните хранителни съставки, отколкото при варене на продуктите в тенджера с непрекъснато бъркане, без да се похлупва съдът.

И още...

За да запазите витамините в приготвената зимнина, следвайте тези съвети:

  1. Бързо консервиране: Плодовете и зеленчуците се консервират бързо, за да запазят витамините. Бързото консервиране включва кратко варене или парцалово замразяване, което помага да се запазят витамините.

  2. Не прекалвайте с готвенето: Готвенето на зимнина може да намали съдържанието на витамини. Опитайте се да готвите на ниски температури и за по-кратко време, за да запазите възможно най-много от витамините.

  3. Не претоварвайте солта: Прекомерната сол може да доведе до загуба на витамини, затова бъдете внимателни с количеството, което добавяте.

  4. Стерилизация: Ако използвате метод на стерилизация, уверете се, че времето и температурата са подходящи, за да запазите витамините.

  5. Използвайте свежи съставки: Най-добрият начин да запазите витамините в зимнина е да използвате възможно най-свежи плодове и зеленчуци.

Със спазването на тези съвети може значително да се намали загубата на витамини по време на приготвянето на зимнина.