Направи си сам - щори

Направи си сам - щори
7 февруари 2024

Нужни материали:


- Бамбукови подложки за маса;
- Мъниста. Дървени или от изкуствени перли, с големи отвори;
- Игла;
- Дебел конец;
- Телени копчета;
- Дървена дъска със дължина, равняваща се на тази на прозореца ви;
- Пирони;
- Кукички;


Нанизва се манистото на конеца, откъм късата страна, и се зашива за края на подложката. Манистата се зашиват през два сантиметра. Те се използват, за да се съединяват подложките. Тази процедура се прави и за двата края на поставките с изключение на тази, която ще бъде използвана за закачане с кукичките.


След това се измерва ширината на подложката и се изрязва конец с 2-3 сантиметра по-дълъг от нея. Този конец се увива около пришитите маниста на двата реда под формата на осмица. Според дължината на вашият прозорец и дължината на закупената от вас подложка се изчислява колко подложки ще са ви нужни за направата на един вертикален ред.


Това колко такива реда ще са ви нужни зависи от ширината на прозореца. Не съединявайте вертикалните редове по между им. Поставете ги едни до други.

След като сте направили достатъчно дълги щори сложете телените копчета на главната поставка, онази, която има маниста само в долната си част. Слагат се по три телени копчета на вертикален ред.


Дъската поставете над прозореца и прикрепете с пирони. След това поставете кукичките, като съблюдавате да могат да си напасват с телените копчета на главната поставка. Окачете вертикалните редове от щори един до друг и сте готови.


Не е за препоръчване, обаче, да слагате допълнителна украса освен манистата, защото щорите ще натежат прекалено много и телените копчета ще се счупят. Също така не е за препоръчване да ги окачвате някъде, където става конденз, защото бамбукът мухлясва лесно и се чисти трудно.


Тези щори са лесни за сглобяване, евтини и приятна декорация за летните месеци.