Магията на джаз музиката

Магията на джаз музиката
2 февруари 2024

Един вечно жив, жизнен и зареждащ стил музика от миналото до наши дни си остава запазена марка на джаз музиката. Този жанр се смята за един от най-разнообразните и силни стилове. Джаз стила не е подвластен на стандартни принципи, правила и ограничения.

И за всички онези, които все още не са напълно на ясно със значението на думата Джаз, въпреки многобройните мелодии, които ежедневно случат, без дори да се замислят, какво в действителност носи този стил музика, сега на кратко ще разясним.

Дюк Елингтън е един от най-значимите композитори в историята на джаза. Бендът на Бени Гудман също оставя незабравими и впечатлителни спомени у всеки.

Десет години по-късно се появяват новите насоки в джаз музиката или по друг начин казано денсово течение, познато като суинг. След петнайсетина години още напред във времето, джаз музиката преминава в нов стил и мода, наречен бибопът, който се и характеризира със силно изразена оригиналността, индивидуалност, експеримент, импровизация и артистичност. Всичко това е заложено у музикантите на джаз музиката.

Известни са кул-джаза и неговият майстор Майлс Дейвис; хард-боп и познатия вече с класически примеси музика „Третото течение”.

Интересен е и факта, около произхода на рок музиката. През 70-те години на миналия век с появата на фюджън стила, джаз рока е първата стъпка към промяната.

Така накратко изброихме периоди от развитието на тази класическа музика, която намира страхотно много привърженици по целия свят, като обхванахме период от 20-30 години назад във времето.

Сред най-великите имена в джаз звучене и останали в историята на музиката са Луис Армстронг, Джон Колтрейн, Ела Фицджералд, Рей Чарлс, както и българския квартет „Джаз - фокус 65”.

При изпълненията на джаз музика се употребяват инструменти с медно звучене, а те от своя страна подчертават стойността на музиката. Такива са тромпет, кларинет, тромбон, а в по-ранните години и хармоника. За късните години са характерни пиано и китара, а барабани и контрабас са нужни за водене на ритъм.