Основи на общуването

Основи на общуването
2 февруари 2024

Общуването е заложено в нашата същност…

 

По природа ние сме социални същества и е логично общуването да играе съществена роля за нашето щастие - първостепенно е оцеляването и еволюцията на човешкия вид зависи от това.

 

В тази връзка, някои психолози и биолози твърдят, противно на известната теория за „егоистичния ген“, че оцеляването на групата е най-важно в еволюционен аспект.

 

Изглежда хората са програмирани да общуват помежду си. Нека да си припомним някои емоции и поведенчески модели като любов, състрадание, доброта, благодарност, щедрост, смях... И колко болезнено е когато прекратим връзката с някого. Необходимостта на свързаност c други хора, са основни човешки потребности. Някои експерти твърдят, че способността да обичаме е най-голямата сила на човека. Ето защо общуването е толкова важно.

 

Създаване и поддържане на контакти

 

За да поддържате контакт с хората, трябва да правите няколко неща редовно. Като начало, задавайте въпроси свързани с тях. Повечето хора обичат да говорят за своята работа, за семейството си, за своите хобита, а това е добър начин да завържете разговор.

 

Покажете им, че сте любопитни. Ако се опасявате, че ще забравите какво са ви разказали, записвайте си. Хората обичат, когато помните лични неща и събития, които са много важни за тях и не бива да бъдат забравяни лесно. Ако не сте от тези, които са изпълнени с положителна енергия и останалите не се чувстват достатъчно комфортно във вашата компания, трябва да поработите в тази посока.

 

Ако хората, с които сте започнали връзка, забележат дори и лека критична нотка в начина, по който реагирате на чутото, или започнат да се страхуват, че ще разкажете още на пет човека това, което са споделили с вас, истински близка връзка не би била възможна.

 

Опитайте се да убедите хората около вас, че намеренията ви са наистина положителни, е като им доверите нещо много лично за вас самите. Ще успеете да задълбочите тази връзка, ако споделите истории от вашето детство, взаимоотношения с членове на семейството, разочарования в миналото, очаквания за бъдещето или някоя случка от деня.

 

Друг начин да поддържате контакти с хората е посредством социалните мрежи. Въпреки че живият контакт „лице в лице“ е много по-добър, понякога нямаме достатъчно време да общуваме на живо. Тук идват на помощ Фейсбук и другите социални мрежи, където лесно можем да си уговорим следващата среща или излизане на кафе.