Как да превъзмогнем следобедната умора?

Как да превъзмогнем следобедната умора?
24 февруари 2023

 

Случвало ли ви се е да изпитвате умора след обяд?

На всеки един от нас се е случвало да го налегне умора или дрямка в следобедните часове на работното място. При направено проучване се е установило че само 30% мъже страдат от този неприятен проблем, докато 70% от жените страдат от спад в енергията, като между 3 и 4 часа следобед официално се чувстваме най-уморени.

 

Според изследването най-добрият начин да предотвратим това e да се разходим за 20 минути на чист въздух. Не можеш да се измъкнеш? Съществуват и други начини да покачим енергийните си нива. Специалистите се обръщат със своите съвети към всеки от нас:

 

Извади слушалките!

Ако се чувстваш на предела на силите си, пусни плеъра. Независимо от стила слушането на музика доказано подобрява продуктивността ти. То стимулира лимбичната система, която контролира колко добре се концентрираш. Така 88% от хората завършват задачите си по-точно, а 81% отмятат работата по-рано, показва френско проучване.

 

Стани креативна личност!

Ако не си мотивиран и ти е трудно да започнеш работа след обяда, следното упражнение ще съживи мозъка ти. Вземи празен лист хартия и нарисувай каквато и да е картинка в средата - цвете, къща, животно, мечтаната кола. След това напиши всяка една дума, която идва в съзнанието ти щом видиш този обект, създавайки мрежа от асоциации. Като форсираш мозъка си да заработи на скорост и да генерира още и още синоними, ще се справиш с умората и ще възвърнеш фокуса си.

 

Дишай по часовник!

Повечето хора дишат прекалено бързо и мозъкът не може да получи нужното му количество кислород. Докато е станало следобед, това вече се е натрупало и се чувстваш раздразнителен и без концентрация.

Решението? Нагласи таймера на телефона си на 1 минута и започни да вдишваш и издишваш за по пет секунди. Звучи просто, но е страшно ефективно. Това, че обръщаш внимание на дишането си, ще го успокои и направи равномерно. Все едно си натиснал „ресет" бутон. Резултатът е повече кислород в мозъка и незабавен разсънващ ефект.

 

Избирай умно обяда си!

Простите въглехидрати като белия хляб, пастата и сладките ще повишат кръвната ти захар за кратко, но последвалият спад в нея ще те накара да почувстваш лишение от енергия. Вместо това на обяд комбинирай протеин (яйца, пиле, риба, пуйка) със сложни въглехидрати (зеленчуци и пълнозърнест хляб), за да може да усвояваш веществата постепенно и да си сит, докато не дойде време за вечеря. Поръчай си салата с пилешко или пълнозърнест сандвич с риба.

 

Избягвай мултитаскването!

Ако искаш да оползотвориш максимално следобеда си, не попадай в капана на мултитаскването. Не се захващай с много задачи едновременно с цел да отмяташ редове от списъка си за вършене. Дълъг лист с ангажименти ти дава извинение да започваш много неща, но в крайна сметка да не успяваш да завършиш нито едно. Вместо това всеки следобед си избирай 3, които задължително да направиш до края на работния ден и ги отмятай поетапно.

 

Разфокусирай погледа си!

Ако работата ти включва взиране в екран в продължение на часове, запомни правилото 20-20-6: на всеки 20 минути поглеждай за 20 секунди към обект, който е на 6 метра от теб. Така ще предотвратиш преумората на очите, болките в главата и най-неприятното - увеличаването на диоптъра си.

 

Подремни!

Дори и да не работиш вкъщи, има начин да си набавиш така необходимите 15-20 минути сън. Използвай обедната си почивка за обяд и поспете в колата за 15 минути (никога повече, защото ще има обратния ефект). Времето ни стига и сме много по-енергични във втората половина на работния ден. Ако в офиса ти тази практика е разрешена, се възползвай максимално, защото дори и малкото сън ще ти презареди батериите и ще те направи по-креативен. Изпий едно кафе преди това, защото ефектът от кофеина ще започне да действа точно, когато се събудиш.

 

Изправи стойката си!

Ако си пред компютъра, се стреми да стоиш с изправен гръбнак, защото когато се прегърбваш или стоиш в неестествени пози, е възможно да ти се доспи. Знаем, че в офиса е неприлично прекаленото протягане, но опитай да се раздвижиш дори за кратко. Изпъни ръцете зад гърба си или масажирай врата си - всяко движение на мускулите ще изпрати сигнал до мозъка ти да влезе в кондиция.

 

Избери си награда!

Ако е 3 ч. следобед, а ти вече си уморен, си обещай, че когато приключиш задачите си, ще си купиш онова нещо, което си набелязал, или ще пробваш някоя нова вкусотия на път за в къщи. Когато мозъкът ти очаква конкретна награда, ще му e много по-лесно да се фокусира върху работата, която има да върши и ще приключиш за нула време.