С любов към училището

С любов към училището
27 януари 2024

Когато вече лятната ваканция e към края си и децата - независимо дали им предстои първи клас, или пореден - се готвят за училище. Всичко това е свързано не само с подготовката за предстоящите уроци (неизменно свързана с необходимите за целта пособия), но и с настройването на друга вълна. Ето как може да помогнете на малчуганите да преодолеят стреса (какъвто според психолозите има, и то немалък), за да започнат училище с усмивка и желание:

 

Променете постепенно ритъма!

 

Не e нужно да подготвяте детето месец по-рано за завръщането му в училище. И няколко дни са достатъчни, стига да направите промяната постепенно и плавно, за да се преустрои без стрес.

 

Започнете със събуждането сутрин!

 

С всеки ден измествайте алармата на часовника по-рано и по-рано, докато достигнете до онзи час, в който през годината детето по план ще трябва да се буди за училище. Същото важи и за вечерното лягане. Ако по време на ваканция та му е било позволено да играе до по-късни часове, то няколко дни преди училище започнете да променяте режима му. Но нека отново се случва постепенно, за да се получи плавен и безстресов преход.

 

Ангажирайте го с мисли за училището!

 

Няма как да очаквате детето изведнъж да заобича училището, ако до момента сте избягвали разговорите на тази тема. Няколко дни преди първия учебен ден започнете да говорите c него: за новите неща, които ще учи, за приятелите, евентуалните нови занимания и т. н. Ангажирайте го в подготовката на пособията, необходими за училище, за да стане част от процеса, а не да стои като наблюдател. Натоварването с тестове точно преди първия учебен ден не е добра идея. Бихте могли да направите такива, но разпределени във времето или в първите седмици, след като стартират занятията.

 

Превърнете първия учебен ден в празник!

 

Дори да не е първокласник, за малкия ученик е важно да възприеме тръгването на училище като празнично събитие. Затова превърнете този ден в по-специален за него. Изберете нова дреха, дори да не е твърде официална. Може заедно да я купите. И не e необходимо да e много скъпа, важното e да бъде нова и избрана специално за този ден. Започнете деня със специална празнична закуска и го завършете по тържествен начин - например като заведете детето на сладкарница, кино или друго харесвано от него място. Не бързайте! Грешка е да пришпорвате детето за първия му учебен ден след лятната ваканция. Спокойствието е много важно за него точно в този момент, твърдят психолози. Така то ще се чувства сигурно и защитено. За да не се стига до тичане и изнервяне, просто направете дребна хитрост завъртете стрелките на часовника с 5-10 минути напред и така ще имате на разположение малко допълнително време. Всъщност - точно колкото ви е необходимо за онези, вечно недостигащи минути.

 

Подарете му внимание!

 

Ако е необходимо, вземете отпуск в този ден. Детето, колкото и да e пораснало, има нужда от вас. Така то ще се почувства сигурно, обичано и най-важното - ще знае, че може да се опре на вас в даден момент. Затова, дори да не ви е помолило изрично, идете с него до училището. Подарете му своята подкрепа. Разбира се, в една по-голяма възраст учениците предпочитат да бъдат сами, защото се чувстват вече достатъчно големи, за да бъдат придружавани от мама и татко. Вие сами ще почувствате кога е настъпил този момент. Но дотогава - бъдете до детето си.

 

Информирайте се навреме!

 

Няма да изгубите много време, ако се поинтересувате и информирате предварително за изискванията на училището и възможностите, които то предлага за допълнителни занимания. Това важи както в случаите, когато детето постъпва в ново училище, така и ако продължава да учи в старото. Срокове, правила, предстоящи ваканции, допълнителни дейности - всичко това може би изглежда елементарно, но e добре да бъдете подготвени: така улеснявате не само своя живот, но и училищното ежедневие на детето си. Само така ще успеете и да балансирате натоварената му училищна програма с достатъчно свободно време и харесвани от него извънучилищни занимания (спорт, изкуство, точни науки...).

 

Бъдете коректни!

 

Ако вие не спазвате училищните правила или подлагате на съмнение качествата на някой учител, то как искате детето ви да спазва това? Ако миналата година не ви е харесвала работата на даден преподавател или някое от наложените правила, то категорично не коментирайте това пред ученика. Така ще уроните престижа не само на съответния учител, но и на училището като място, в което детето се учи на знания. Намерете друг начин да коментирате това с детето. Не забравяйте, че децата много лесно копират поведението на родителите, така че имайте едно наум, когато давате един или друг пример с думи, жестове или действия.