Отглеждането на билки и растения в домашната градина

Отглеждането на билки и растения в домашната градина
23 януари 2024

Билки и растения в домашната си градинка има абсолютно всяка домакиня. Те й служат за полезни билкови чайове, за ароматни подправки в кухнята и за красива отмора за ума, защото повечето цъфтят и ухаят неустоимо.

Как да отгледате и вие такава приказна билкова градинка у дома на балкона, навън в градината или на остъклената тераса? Това ще се опитаме да ви посъветваме днес, за да изпитате ползите на билките в дома си. Все пак няма да е лошо, ако за стръкче босилек, розмарин или градински чай например не е нужно да тичате до близкия магазин, а да си ги откъснете свежи от градината.

Отглеждането на билки и растения в домашната градина – как да започнем?

На първо място е добре да изберете хубаво кътче за вашата билкова градина. То трябва да е на осветено от слънцето място, закътано от вятъра и дъжда все пак. Билките добре се комбинират и с останалите градински цъфтящи видове, така че няма нужда да бъдат отглеждани напълно самостоятелно! Изберете видове, които смятате, че най-много ще използвате.

Нашия съвет е поне около 10 до 15 вида различни семена да си посадите. Добре е сред тях да присъстват лавандула, розмарин, босилек, лимонена трева, мента, джоджен, чубрица, салвия, теменужка и още много други популярни и полезни билки.

Семената засадете в малки саксии, докато покълнат и когато разсадът ви е здрав и оформен, пресадете в по-големи контейнери, за да осигурите оптимален растеж. Почвата за вашата билкова градина е сред най-важните й компоненти. Добре е тя да е рохка и не много влажна. Глинестата и сбита почва не е добра за отглеждане на билки.

Добре е да дренирате саксиите си със слой камъчета или пясък. Използвайте естествена тор, но внимавайте тя да бъде добре изгнила, за да не изгорите билковите си растения. От вредители в билковата ви градина ще ви предпазят естествени защитници, като розмарина, босилека и лавандулата – така че добре е да присъстват в списъка ви с желания за билки.

Докато растенията ви са малки не ги берете изцяло, защото ще спрете растежа им! Билките имат нужда от повече листна маса в началото. Добре е, ако помещението за градинката ви е затворен балкон или тераса – да следите нивата на въглероден диоксид и влажност. Така ще имате чудесна билкова градина и отглеждането на билки и растения няма да е проблем. Просто купете семена и започнете още днес!