Градинарство и подрязването на дърветата

Градинарство и подрязването на дърветата
23 януари 2024

Градинарство – едно много приятно хоби или пък професия за мнозина. Когато стане въпрос за градинарство, винаги излизат въпросите – как да се грижим за растенията добре? Тоест как да поливаме цветята, да поддържаме зелената морава или пък как да подкастрим плодните си или декоративни дървета? В този материал ще ви запознаем с основните принципи на доброто подкастряне на дърветата.

Какво не бива да правите и какво е добре да направите за вашите дървета в градината? Като цяло е добре да знаете, че подкастрянето е полезно не само за плодните дървета, но и за декоративните. Подкастрянето през зимата се прави през февруари или още през януари. За млади дървета на около шест до осем години то е жизненоважно за последващата им форма. За плодните сортове дървета подкастрянето насърчава растежа и обилното даване на плод в последствие!

Градинарство – кога да подрязваме дръвчетата си и как?

Като цяло вече споменахме, че зимното кастрене на дръвчетата е най-удачно. Защо? Защото именно през зимата – февруари и януари дърветата „спят“. В тази им фаза на сън много по лесно виждате структурата на короната и клоните, защото листата са опадали. Вероятно ще се запитате винаги ли дърветата са били кастрени? Отговорът е ДА – тези, които са отглеждани от градинарите, а не дивите.

Най-добре е да изберете за подкастряне на дърветата си зимен ден, когато навън е сухо, не вали и температурите не са по-ниски от минус пет градуса да речем. Реално при едно елементарно подкастряне могат да се направят много грешки, затова трябва да сте информирани, какво и как да направите. Винаги има първи опит, но бъдете внимателни!

Началото на подкастрянето при градинарство е отстраняването на каквато и да била мъртва зеленина по дървото. След това добре оглеждате по-големите и дебели клони, които растат навътре, право нагоре или пък странично. Те се режат първи. Клоните ориентирани право нагоре се подрязват до чатала и така цъфтежа през пролетта ще е по-обилен.

Основните клони ориентирани хоризонтално и навън са най-обилно цъфтящи и даващи плод. Подкастрянето на ориентираните право нагоре клони, подсилва основните и така короната на дървото се оформя добре. Ако подрязвате плодни дървета, то клоните им вече имат плодни пъпки и трябва да ги подрежете на около 1/3! Така клоните няма да са много дълги и ще избегнете огъването им под тежестта на плода!

Добре е да използвате добре подострени и подходящи градински ножици, тримери и триони. Така разрезите ще са чисти и няма да повредите дървото си. Освен по красиви и плодородни, вашите дървета ще са предпазени и от болести по кората. Така, че правете зимно подкастряне и изведете градинарството си на едно по-високо ниво!