Защо не трябва да се държи куче на верига

Защо не трябва да се държи куче на верига
16 януари 2024

Понякога да завържеш куче на верига не звучи като неразумен начин да бъде държано то в безопасност. Може да нямате ограда, то постоянно да бяга от вкъщи и да се връща след дни изцапано и понякога болно. Може да живеете на улица, близо до която се разхожда глутница от бездомни кучета.

Все пак не е препоръчително да го връзвате и да го карате да стои на едно място насила. Кучетата са създадени да бягат, ловуват, и да изпълват деня си с активност. Ако завържете кучето, независимо поради каква причина, то ще започне да се раздразнява лесно. Ще се опитва да избяга всеки път, когато види възможност за това. Ще се озлоби и ще започне да се опитва да изразходва енергията си чрез лаене и хапане.

Също така то може потенциално да се удуши на веригата ако тя се заплете, а то се е опитвало да подгони нещо. От постоянното дърпане на веригата врата на кучето ще се разрани и инфектира. То може да заболее от тетанус, ако елемент на каишката му се забие във врата и вие не забележите навреме.

Тъй като една от главните идеи на тази практика е да може да бъде оставяно кучето без надзор има опасност то да бъде забравено гладно и жадно по цял ден ако бутне купичката си с вода или храна. Да не говорим за това как вие практически ще го карате да уринира и дефекира на мястото, където то спи. Кучето ви ще е постоянно мръсно и болно и някои от заразите му рано или късно ще бъдат предадени на вас.

Ако сте счели, че кучето ви не може да живее при вас в къщата зареди поведенчески проблеми дресирайте го, да ви се подчинява. Но да отстъпвате от отговорност по този начин е нехуманен и непростим акт.