Правилен начин да извеждаме кучето си на разходка

Правилен начин да извеждаме кучето си на разходка
9 януари 2024

Преди да го изведем за пръв път трябва да го тренираме да не дърпа повода или да се опитва да ни води. Тези тренировки трябва да бъдат провеждани в позната за него среда, с много команди и награждаване при успешно изпълнена команда.

След като кучето се е научило да не следва инстинкта си и да не ви изпреварва навсякъде ще сте сигурни, че то няма да поеме задачата на пазач докато сте в парка и няма да бъде агресивно към всеки срещнат минувач.

Добрите навици се изграждат с постоянство. Вие трябва да циментирате позицията си на лидер на „глутницата”. Можете да направите това като продължавате да карате кучето ви да ви следва дори, когато сте у дома си.

Винаги отделяйте достатъчно време за разходките и не позволявайте те да бъдат прекъсвани спонтанно. Ако сте загрижени за нещо е най- добре първо да се справите с него преди да решите да извеждате домашния си любимец. В противен случай вашето държание може да нервира кучето и то да започне да не изпълнява команди.

Използвайте къс повод в гъсто населените места. Вашето куче може да не е агресивно спрямо хора, но ако имате от двуметровите поводи и то види и подгони котка вие трудно ще го спрете преди то да е успяло да излезе на улицата.

Задължително е за по-големите и силни породи да бъдат извеждани с намордник в градски условия. Ако се чувстват застрашени, независимо от дресировката си, те ще се опитат да се защитят. Дори и една улична подобрена порода, има доста силна захапка и е против инстинктите и да пусне „атакуващия” човек.

Не е за препоръчване да оставяте кучето ви да се приближава до малки деца ако не сте сигурни, че то няма да се почувства застрашено. Малките деца понякога не знаят как да се отнасят с нежност към заобикалящия ги свят. Тяхната психика просто не се е развила напълно. Няколко погрешни оскубвания на козина, настъпване на опашка или дърпането и, могат да доведат до ухапване.