Градинарство и направата на зимна градина

Градинарство и направата на зимна градина
9 януари 2024

Ползите на зимните градини

 

Градинарство на най-високо ниво – да си направите приказна градина с цветя и зеленина у дома! Но, не каква да е градина, а зимна! Навярно, ако сте от хората които имат зимни градини, добре знаете колко уют и топлина ви дават те през студените месеци.

Ако, обаче сте от любителите-градинари, които планират да си направят една зимна градина – това четиво е предназначено за вас. В материала ще споменем, какви са ползите на една зимна градина, как бихте могли да си я обособите и въобще от къде тръгва идеята за зимните градини? Четете…

Градинарство и зимната градина – да внесеш пролетта и лятото в дома си!

Чудите се, кога за пръв път зимната градина се появява на хоризонта. Историческите сведения, за нещо като зимни градини, датират от около епохата на Древен Рим. Разцвета, обаче на този тип конструкции-оранжерии е през седемнадесети век в рамките на днешна Англия.

Именно в извънградските домове и фермите на англичаните се появяват първите подобия на днешните ни познати зимни градини или консерватории, както ги наричат там! Истинското и пълно развитие на зимната градина се бележи през 19-ти век, когато конструкциите от метал и големи стъклени прозорци са хит.

По това време всеки по-голям дом има своята зимна градина и развитието на този тип градини бележи разцвет. Именно от тогава датира и архитектурния похват, зимната градина да е функционално свързана с пространствата в дома. По този начин се получава плавен преходи и единство на жилищните площи и тези на зимната ви консерватория.

В рамките на Русия зимните градини са малко по различни – те по скоро напомнят закрити веранди, но все пак се числят към конструкциите на зимните градини. Днес зимни градини има, както в жилищните така и в обществените и промишлени сгради. Те са помещение за отдих, прекарано съзнателно време сред природата и най-вече наслада за окото.

Определението за зимна градина, може да удовлетвори дори вашият остъклен балкон, където зимата отглеждате градинските си саксийни видове! Така, че да си направите малка зимна градинка у дома не е сложно, всичко е въпрос на желание.

Какви са предимствата на една зимна градина от гледна точна не само на градинарство, но и на домашна функционалност? Освен, че в зимната градина ще можете да запазите цветята и растенията си от зимния студ, вие ще разширите пространството у дома.

Зимните градини имат една много важна климатична функция за вашия дом – те служат за буфер между него и външните условия! През зимните месеци често има ярко слънце. Тогава вашата зимна градина ще се превърне в любимото ви място у дома, защото е светло и топло.

Като цяло една зимна градина днес може да си направите от алуминиеви профили със стъклопакет и прозрачен покрив или пък от PVC дограма. Издигнете вашето градинарство на по-високо ниво и си направете една уютна зимна градина вкъщи!