Лененото масло в здравословното хранене

Лененото масло в здравословното хранене
7 януари 2024

Лененото масло е сред най-полезните хранителни продукти за здравословно хранене. То заедно с рибеното масло е единственото най-богато на Омега три мастните киселини, които са адски важни за доброто здраве на човешкия организъм. Навярно знаете или бегло сте чували, че тези мастни кисели са жизненоважни не само за сърцето, костите, храносмилателната система, но и за цялостното функциониране на човешкото тяло.

 

Напоследък лененото масло придоби широка популярност и е използвано активно, сред застъпниците на начин на живот и хранене, които са здравословно насочени. Това въобще не е случайно, защото именно за чудотворните му ползи, за здравето на човека са правени редица медицински изследвания.

 

Лененото масло – защо е полезно да го включим в хранителните си навици и диета?

 

Както вече споменахме маслото извлечено от лена е доста богато на не наситените мастни киселини, от типа на Омега три. Освен това в състава му има много минерали, като цинк, магнезий, калий, има Омега шест и Омега девет мастни киселини, както и фибри, и витамини от групата Б. Това прави маслото от лен могъщо оръжие в подкрепа на здравословния ни начин на живот и хранене. Защо, обаче е полезно да го включим в ежедневната си диета?

 

На първо място маслото извлечено от малките семена лен съдържа с до 50% повече не наситени мастни киселини, от маслото от риба. Освен това неприятния за някои хора мирис на риба го няма. Но все пак специалистите ни съветват да приемаме в комбинация ленено и рибено масло! Защо? Защото в лененото масло Омега три е под формата на алфа- ланолинова киселина, която нашия организъм трудно преработва и усвоява.

 

Съдържащите се в маслото от риба DHA и EPA киселини значително подпомагат това усвояване от организма ни. Ето затова е добре приема на двете масла, като добавки към храната да става комбинирано. Приема на това вълшебно масло от лен лекува екземи по кожата, усилва значително умствената ни и физическа издръжливост, дава ни значителна доза протеини и е чудесен източник на фибри от диетичен характер. Освен това в това здравословно масло няма наличие на глутен, като в соята например, което го прави безопасно за прием от алергични към глутена хора!

 

Добре е да си купувате студено пресовано ленено масло, защото то е най-качествено и да го съхранявате в тъмна бутилка и в хладилника. Можете да заложите и на меки капсули разбира се. Каквото и да изберете, маслото от лен е много полезно и е добре да го консумирате определено.