Речните делфини - уникални са

Речните делфини - уникални  са
7 януари 2024

Речните делфини са розови на цвят, пигмент придобит от диетата им, която е предимно съставена от пирани и други рибни обитатели, като понякога тя дори включва и костенурки. Живеят в река Амазонка и не се толкова близки по характер и визия със своите соленоводни събратя, колкото би се очаквало от тяхното име.

 

Inia geoffrensis достигат 2.5 метра и тегло 180 кг, като има разлика между мъжките и женските представители на вида и мъжките индивиди тежат повече от женските. Те не са социални животни. Но са били виждани по двойки, най-често майки с малкото си. През дъждовният сезон са се срещали и групи от 30 индивида, край перуанският град Икитос, въпреки че поведението им един към друг е предимно агресивно.

 

Тези делфини са произлезли от древни китоподобни, които са прадедите на днешните китове и соленоводни делфини. Те дължат измененията си на климатични промени. Според биологът Хийли Хамилтън от Калифорнийската академия на науките в Сан Франциско през миоцеза, период състоял се преди 15 милиона години, морското равнище е било по-високо и сегашното им местообитание е било покрито със солена вода.

 

Прадедите на сегашните речни делфини са навлезли в басейна на река Амазонка и, когато морското равнище е спаднало и водата започва да става сладководна, те не са могли да се върнат в океана и са еволюирали, за да оцелеят.

 

Интересните еволюционни способи на розовият делфин са по-голямата гъвкавост. Този тип делфин може да плува във тесни води и да прави завои от 90 градуса. Те имат малки очи, но това не ги прави лоши ловци! Водите на река Амазонка са мътни и те си служат с ехолокация, за да намират над 50 вида риби.

 

Тези делфини виреят в един от най-опасните региони на света. Диви и неопитомени. Точно така, както ги е създала майката природа.