• Начало
  • Новини
  • Здравословното хранене е свързано с доброто храносмилане

Здравословното хранене е свързано с доброто храносмилане

Здравословното хранене е свързано с доброто храносмилане
3 януари 2024

Доброто храносмилане стой в основата на здравословния живот и начина му на изпълнение. Все пак с приема на по-здравословни храни и продукти целим точно това – да бъдем по-здрави, а за да бъдем по-здрави е нужно адекватно да храносмилане приетата храна!

 

Примерите за неподходящ избор на диета, за приема на бърза и некачествена храна са много. Те водят единствено до влошаване състоянието на храносмилателния ни тракт и оттам до лошото усвояване на храната въобще. Затова ще се опитаме да ви споделим няколко полезни и изпитани трикове, как да се храните, за да бъде храносмилателната ви система здрава и функционираща, а вие да живеете здравословно.

 

Доброто храносмилане е основата на здравословния живот

 

Повечето специалисти винаги съветват здравословно живеещите и мислещи хора – да приемат повече вода. Единствено водата може да изчисти организма ни от натрупаните вредни вещества и да подпомогне работата на всички системи в него. И все пак пийте вода поне час или два преди да приемете храна и никога по време на хранене, за да може да подпомогнете храносмилателните процеси в тялото си.

 

Водата е много важна, за разграждането и правилното усвояване на приетите фибри от храната. А именно повечето фибри са добрият съюзник на доброто храносмилане. Когато заговорим за фибри, то трябва да приемате повече сурови плодове, пълнозърнести продукти, овес и кафяв ориз, зеленчуци, както и зърнени култури.

 

За доброто храносмилане мазните храни са изключително вредни. Те увреждат функциите на червата и натрупват тънък мазен слой по тях. По-добре е да заложите на по-сухи меса, като пиле, пуйка, риба и предимно да ги печете на грил или да ги варите – в никакъв случай не ги пържете!

 

Стигаме и до подправките. Да, чесъна, лука и лютите подправки са полезни, но не за всеки човек. Когато храносмилането ви страда заради тях е добре значително да ги намалите или въобще да спрете да ги приемате. Относно кафето и газираното бъдете много внимателни! Те повишават киселинността на средата в стомаха и така създават увредена чревна флора, което води и до лошо храносмилане. Затова приема на вода е най-доброто решение.

 

Доброто храносмилане до голяма степен е по-голямата част от един здравословен режим на хранене, защото ако то не е налице, дори и супер храни да хапвате, от тях няма да има значителна полза!