Осветлението във вашия дом

Осветлението във вашия дом
2 януари 2024

Само едно „щрак“ може да внесе толкова светлина и жизненост във вашия дом. Или пък да се стигне до едно „бум“ след натискането на ключа, което е добре познато на всички, които сме израснали с добре познатата крушка с нажежаема жичка. Тя не отиде в небитието, въпреки че й беше издадена „присъда“ преди няколко години, но пък действително мястото на обикновената електрическа крушка в бита беше заето до голяма степен от други видове осветителни тела. По-икономични и по-естетични.

 

Но и по-скъпи. Все по-често срещано решение са така наречените „луни“. Тези малки кръгли лампички наистина създават по-приятно усещане в дома, но изискват специално инсталация, както и разполагане на поне една, дори и две дузини в рамките на едно жилище, за да имат желания ефект.

 

Луничките струват повече от обикновената крушка, а за качество често се налага да се похарчат повече пари – един добър артикул може да има стойност от 4-5 лева, дори и повече, което при 15-20 такива може да вдигне бюджета близо до трицифрената граница и дори да я надхвърли. Такива проблеми с обикновените крушки не сте имали. Но пък нямаше и шанс да стъпвате върху нея, а при луните е напълно възможно да бъдат инсталирани дори на пода, при това без да си изгорите краката.

 

Енергоспестяващите „пури“ продължават да са предпочитан вариант, защото съвсем спокойно заемат мястото на крушовидното „олдскуул“ стъкло с нажежена жичка в него, без да е необходимо дори да бъде сменена фасонката. Същото се отнася и за разноцветните варианти, при които красотата е в нюанса на стъклото, което пречупва светлината.

 

Редица интериорни специалисти биха ви насочили и към други опции, когато е положена основата и вече сте избрали външни осветителни тела. Важно е също така дали търсите студена светлина или предпочитате по-топлото усещане от видимия спектър. Мнозина са уверени, че сами могат да намерят отговора на този въпрос, но дори и да уверени в себе си, съвет от експерти в обзавеждането може да ви насочи по-добре към правилния баланс, който да накара дома ви да грейне.