КЪЛЧЪР КЛЪБ

КЪЛЧЪР КЛЪБ
2 януари 2024

Кълчър Клъб e музикална група, създадена през 1981 във Великобритания

 

Кълчър Клъб се състои от Джордж 0'Дауд (Бой Джордж) - вокал, Джон Мое - ударни, Рой Хей - китара, клавирни и Майкъл "Мики" Крейг - бас.

 

Студийни албуми: „Kissing to Be Clever“ /82, „Color by Numbers“ /83, „Waking Up with the House on Fire“ /84, „From Luxury to Heartache“ /86, „Don't Mind If I Do“ /99.

 

Само две години след появата си Кълчър Клъб е толкова популярна група, че се смята за символ на новото завръщане на попмузиката на Великобритания на световната сцена.

 

Известността си дължи главно на Бой Джордж, чиито невероятни превъплъщения (предимно в дамски костюми) му отреждат място в прочутия музей на восъчни фигури на Мадам Тюсо в Лондон. Той е роден през 1961 в Лондон. Негови кумири са М. Болан и Д. Боуи.

 

Преди основаването на групата, работи като гримьор, аранжьор на витрини, фотомодел; подвизава се и в нощните клубове на Лондон и Бирмингам. Създава групата заедно с Мос, а лансирането й е дело на продуцента Малкълм Микларън. Първият им голям хит е "Наистина ли искаш да ме нараниш"/82, последван от "Карма хамелион"/83 и др.

 

Музиката на Кълчър Клъб е твърде строга, за да създава определен облик на групата - определящо е визуалното въздействие. През 1987 групата се разпада. След 1984 скандалните истории, свързани с потребата на наркотици, са единствената реклама за Бой Джордж. Той отново се появява в класациите вече под собственото си име през 1987.

 

Участва в записа на "Let it go", чиито приходи са за семействата на загиналите при катастрофата на ферибота "Херълд ъф фрий Ентърпрайз", а с песента "Всичко, което притежавам", осъществена на малка плоча по същия повод, се изкачва през април до първото място в класацията на Великобритания.