Как да измием правилно автомобила си

Как да измием правилно автомобила си
28 декември 2023

Да измием правилно автомобила си е предизвикателство, както у дома, така и в автомивката. Често правилните и точни методики на процеса са съкратявани, спестявани и леко претрупани. Това се отразява на качественото измиване на автомобила и все пак, ако сме платили за измиване е добре да е качествено! Затова, ако познавате последователността на процеса, няма как да ви излъжат, че колата е качествено измита, а тя не е.

Безспорно най-качествено миене на един автомобил е ръчното. Единствено при него максимално добре се отстранява замърсяването по боята на автомобила, без да увреждаме нито лака, нито металните лайсни. За големите наслоявания на кал и прах в труднодостъпните места, като под калниците, винаги е добре да имаме под ръка водоструйка или поне маркуч под налягане. Така едно комбинирано миене и подсушаване на автомобила ще доведе до добрият му външен вид отново.

Да измием правилно автомобила си – последователност

Винаги преди да се използва препарат за измиване на колата, тя се намокря добре само с вода. Това може да се направи с помощта на гъба, маркуч, водоструйка или каквото имате под ръка. Добре намокрената кола се натърква с препарат или общо казано се нанася, така наречената активна пяна. Тя е наречена активна, защото се смесва с частиците прах и кал, и образува почистващ агент. Винаги внимавайте активната пяна да не засъхне по повърхността на автомобила, защото ще остави петна!

Нужно е да се работи на участъци, особено ако се мие ръчно, точно за да не изсъхва пяната. Нанасянето на препарата става с мека гъба, като твърде абразивните гъби и твърди четки могат да увредят боята, така че внимавайте! Пяната се изплаква с мокра гъба навсякъде. Ако е необходимо дори автомобила се минава два пъти с мократа гъба. Това се налага най-често при силно замърсени коли, където активната пяна става сива на цвят. След изплакването с гъба, цялата кола обилно се изплаква с вода отново.

Най-трудната част от измиването е последващото подсушаване с гюдерия. Именно при него се постига блестящият ефект на чистота за един автомобил. Ако само спрете до изплакването с вода, то измитата ви кола ще стой на капки, защото често водата е варовита и без подсушаване нещата изглеждат зле!

Да измием правилно автомобила си не е трудно, дори и вкъщи, но все пак изисква време и спазване на определена методология, която да даде добри резултати.