Как да отучим кученцето си от хапане

Как да отучим кученцето си от хапане
18 февруари 2023

Един от най-големите проблеми, пред които са изправени собствениците на домашни любимци, е хапането. Докато са още малки кученцата хапят поради две причини. Или защото са раздразнени поради растежа на техните зъби, или защото имат прекалено много енергия. Чрез хапането кучетата разбират какво точно има около тях. Те си нямат ръце, за това използват своите челюсти.

Един от начините за спиране на този лош навик е да разпилеете много играчки, а може и само пръчки и по- здрави въжета, и да оставите кучето да дъвчи тях. Проблемът е, че този метод не е перманентен. Ако има нещо, което да може да бъде използвано, за да разсея кучето то ще захапе него, но ако няма то ще захапе най- близкото до него нещо.

За да бъде малко по-ефективен този метод трябва кучето да бъде научено кога да захапва и кога да пуска играчката. Да вземем например една игра с въже. Кучето веднага ще захапе въжето, но най- вероятно няма да го пусне. В такъв случай направете играта безинтересна за него като спрете да се движите. В никакъв случай не пускайте играчката. Кучето трябва да знае, че може да хапе само, когато вие сте му позволили, или няма да играе.

Друг малко по- ефективен метод е "подкупът". Доближете ръката си до муцуната му. Ако я захапе я отдръпнете и не си играйте с него известно време. Ако не я захапе го наградете с лакомство. Старайте се вашият глас да е достатъчно изпълнен с емоции и в двата случая, за да може то да разбере какво се иска от него.

За да помогнете на едно куче да прави разлика между това дали непознати за него хора си играят с него или просто го галят, трябва да го галите по- често и ако стои спокойно да му давате някаква награда. Постепенно можете да го запознавате с ваши близки и приятели като вие трябва да го държите по време на първите няколко срещи докато не свикне с тях.