Лепене на тапети

Лепене на тапети
26 декември 2023

Тапетите в къщи можем да подменим само за няколко дни, достатъчно е да проявим малко сръчност и търпение. Преди да ги купим, трябва да изчислим площта на стените, като предвидим и едно руло за резерв и поправки. Резервът трябва да е още по-голям, ако тапетите имат шарки, които трябва да се снаждат.

 

Кроенето и мазането с лепило става върху голяма маса. Ако няма, можем да работим на извадена от пантите врата върху две кресла за „магарета". Разбира се, най-голямата плоскост в дома е подът, тъй че може да кроим и мажем направо на него, да речем, върху гладката мозайка в коридора. Тапетът се реже по височината на стената, като се оставят допълнително около 5 см.

 

В панелните жилища стените не винаги са с еднаква височина. Затова трябва да съобразим размера на тапета с най-високата стена или ъгъл от жилището. Ако има шарки трябва да режем така, че при лепенето орнаментите да съвпаднат.

 

Когато вече сме го разкроили, мажем тапета с баданарка или с голяма четка. Особено важно е да нанасяме лепилото по краищата. Готовият за лепене тапет оставяме няколко минути за да попие лепилото. Някои майстори намазват наведнъж по 4-5 тапета.

 

За да не засъхва лепилото, те прихлупват тапета плътно и от двата края. Най-добре тапетите се лепят от двама души. Единият маже и подава, другият лепи.

 

Започва се от най-близките до прозореца стени. Залепва се откъм тавана, след което с мека четка (за дрехи) или хавлиена кърпа тапетът се притиска по средата отгоре надолу. Щом средата залепне, четката притиска към стената и краищата на тапета.

 

Този път обаче движенията й са хоризонтални, от залепналата среда към края. Най- трудно се облепват ъгли и чупки в стаята. Важното е с натиск на четката или кърпата „да изгоним въздуха" изпод тапета. Иначе след време лепилото отдолу изсъхва, хартиената стена се подува тук-там и тапетите почват да се отлепват.

 

Но това става дори след няколко месеци. А в първите дни след процедурата дори добре залепеният тапет е малко „подпухнал". Той обаче има свойството „сам да дръпне и да стегне", както картинно се изразяват майсторите.

 

При лепенето на тапета около електрическите ключове и контактите трябва предварително да сме свалили бушоните, а капачките - да сме извадили. След изсъхването прорязваме тапета с ножче над ключа (контакта), завинтваме капачките и включваме електрическия ток.