Вино от малини

Вино от малини
24 декември 2023

За създаването на вино главно се изисква грозде, но има и други технологии за получаване на сладки плодови вина, например от малини!

 

Точно заради сочността, сладкия вкус и силния аромат, малините са подходящи за винопроизводство, но и не само – яркия наситен червен цвят, както и уникалните качества, които съдържат плодовете. Те са богати на антиоксиданти, микроелементи желязо, мед, манган, цинк, селен, както и макроелементите калций , калий, фосфор и магнезий, имат и висока киселинност.

 

Малиновото вино става само с прясно набран и добре узрял сочен плод (да отбележим, че ви трябва плод, както напоследък му се казва био). Не добавяйте неузрял плод или дори презрял, тъй като вкусът ще стане горчив или кисел. Изсипете плодовете и ги намачкайте в голям и широк съд (бидон).

 

Разликата между гроздовото вино и другите вина е, че при гроздето има захар и не е нужно да се добавя допълнително, а в случая при нас трябва да се направи захарен разтвор, с който да залеем малините.

 

Захарта неутрализира или намаля киселините и подпомага засилването на градуса на алкохола (до 12%), а той на свой ред засилва плодовите аромати.

 

Пропорциите са прости – плод малини в кг: захар в кг: вода в литри е 1:1:2. Важно е да подчертаем, че за малините не трябва да се добавя много вода, тъй като тя разрежда вкусът и аромата.

 

След сипването на сиропа, държим в хладно помещение и чакаме сместа да ферментира, като периодично трябва да се разбърква, за да не се получи т. нар. „тапа“ на повърхността, а свободно да се отделя въглеродния двуокис.

 

Нужни са към 10 дни, за да „кипне“, прецеждаме и наливаме виното в добре затворени стъклени съдове – дамаджани или др. Така престоява и отлежава още месец и половина, като продължава да се извършва ферментация.

 

Виното се е избистрило и прецеждаме през марля, сипваме в бутилки и вече може да се консумира. Освен за напитки, то може да се използва и при някои сладкиши.