Инструменти и резервни части на автомобила

Инструменти и резервни части на автомобила
24 декември 2023

Когато се окомплектова един автомобил, трябва винаги да се помисли за инструментите, принадлежностите и резервните части независимо от това, че той е нов. Дребните повреди почти никога не се случват пред вратите на сервизите или пред дома на собственика.

Опитът отдавна е подсказал списъка на необходимите инструменти, принадлежности и резервни части, които неизменно трябва да намерят място в багажника на автомобила. Те се делят на 2 категории.

Първата е задължителна по списъка на Наредбите на Министреството на вътрешните работи за регистрацията и отчета на моторните превозни средства, поместена в Държавен вестник, а втората е доброволна и е подсказана от дългогодишната експлоатация.

Задължителни и препоръчителни са: комплект гаечни ключове, ключ за гайките на колелата, ключ за запалителните свещи, комбинирани клещи, малка и голяма отвертка, чук от 0, 5 кг, две щанги за гуми, преносима лампа, помпа за гуми, манометър за гуми, подемен крик, аптечка, пожарогасител, платно за бензиновата помпа, запалителни свещи, кондензатор, вентилаторен ремък, изолирбанд (изолационен скоч), резервни лампи — по една от всеки вид, светлоотразителни триъгълник и жилетка, чукче и наковалня за прекъсвач-разпределителя, палец за прекъсвач-разпределителя и резервна гума.

С наредба на МВР, точно е определено и задължителното съдържание на аптечната. В нея трябва да има гумен маркуч или колан за спиране на кръв, триъгълна кърпа, превързочен пакет, марлени бинтове — 10/10, 5/8 и 5/5, пакет марля, пакетче памук, ролка с лейкопласт, кутийка с аспирин, йодова, валерианова и давилова тинктура по 30 г, амоняк 30 г, риванол и кислородна вода по 100 г, пинцети и 2 безопасни игли. Различните заводи различно комплектуват произвежданите от тях автомобили.

Всеки собственик след покупката на нов автомобил трябва да провери наличните инструменти и принадлежности и ако е необходимо, да допълни комплекта така, както се изисква по Наредбата.

Заедно с това водачът на автомобила си набавя и определените по списъка резервни части. От задължителните принадлежности особено важни са светлоотражателният триъгълник, пожарогасителят и аптечката. Те се изискват от контролните органи при регистрирането на нов автомобил и при годишните технически прегледи.

Изправността на пожарогасителя и зареждането на аптечната се проверяват периодично. При необходимост пожарогасителят се носи за зареждане, а аптечната се попълва с нови медикаменти.

Към незадължителните инструменти, части и принадлежности спадат манивела (ако е предвидена), капачка за прескъсвач-разпределителя, поплавък за карбуратора, жило, комплект с броня за съединителя и за подаване на газ, бобина, кабел за свещите, обикновен кабел, масло за двигателя, дестилирана вода за акумулаторната батерия, уплътнители за спирачните цилиндри (сегменти), малко шише и тесен маркуч за обезвъздушаване на спирачките, спирачна течност, водно съединение и скоби за него, малък и тесен маркуч за източване на бензин, фуния с филтър за бензиновия резервоар, кожа за подсушаване и др.

Добре е частите да се приберат в дървена или пластмасова кутия, за да не се разпиляват и повреждат. Тя трябва да има постоянно място в багажника на автомобила.

Не се безпокойте, ако не сте в състояние да си послужите с някои от посочените резервни части и материали. Това е най-малката беда. По нашите пътища вече е толкова оживено, че винаги ще срещнете професионален водач или автомобилен монтьор, който може и е готов да ви помогне. Не се тревожете и ако дълго време пътувате, без да ги използвате. Това не са хвърлени на вятъра пари. Рано или късно ще ви се наложи да прибегнете до тях.