Как да си разкрасим външния облик на дома

Как да си разкрасим външния облик на дома
23 декември 2023

Една морава може да се превърне в разкошна градина или да покрие със зеленина цялостния облик на вашия имот , както и да се пригоди в приятно място за отдих и почивка.

 

A поляната отпред е особено важна функция във всеки дом, тъй като това е първото нещо, което гостите забелязват, когато идват във вашия дом. Ако тя е обрасла и пълна с плевели и не ви пука много за поддръжката на дома, то това може да се отрази негативно в отношенията със съседите или когато имате гости, те да се разочароват и да спрат да ви посещават.

 

А мислили ли сте си за полянка в задната градина? Междувременно красива морава ще ви даде усещане за задоволство и гордост, когато погледнете през прозореца и ще ви накара да сте много по-щастливи като прекарвате времето си навън независимо дали пиете сутрешното си кафе, четете някаква книга или да си поиграете с децата.

 

За тази цел е необходимо първо да премахнете грозните плевели и бурени, които са се разраснали с течение на времето. Възможно е да го направите сами или с помощта на градинар, но при всички случаи мястото трябва да се прекопае дълбоко с права лопата и плевелите да се изчистят на ръка.

 

Целта е да се уверите, че сте извадили корените в дълбочина, тъй като те са скрити понякога доста надълбоко и всяка останала част от тях в земята след това отново ще поникне и ще загрози вашата хубава полянка. Използвайте ръкавици, за да не нараните ръцете си при почистването на плевелите.

 

При почистването отстранявайте и старата трева и разбивайте буците пръст на дребни и съставни части. След разбиването им е желателно през прекопаната и изчистена земя да се мине с гребло. Така то ще подравни почистената площ и ще събере остатъчните коренчета трева и с това ще ограничи тяхното повторно поникване.

 

Дори можете да вземете и занесете проба на почвата в центъра за изследване на земите. По този начин можете да разберете нивото на рН, както и колко органично вещество присъства в почвата. Използвайки тази информация, ще стигнете до заключение дали нивата са идеални за отглеждане на трева и дали вашето начинание ще бъде успешно.

 

След това някои хора използват царевичен глутен брашно (през пролетта и есента), който действа като забрана за повторно поникване на плевели, благодарение на бавното освобождаване на азот.

 

След като вече почвата е готова за засяване, изберете подходяща декоративна трева и пристъпете към засяване или засаждане. Поливайте тревата редовно и обилно, така тя ще се приспособи по-лесно към почвата.

 

Когато тревата израсте достатъчно и е време да се окоси, то трябва да оставим косачката за по-висока настройка, така че тревата да има известна дължина. Това може да ви се струва контра-интуитивно, но работи, защото на по-високата трева плевелите остават в сянка и липсата на светлина ги кара да умират.

 

Следвайки всички тези съвети, вие ще имате една чудесна градинка, която само ще ви радва, но ще изисква от вас да бъдете грижовни към нея и в случая градинар въобще не ви е нужен. Вие ще бъдете добър стопанин, а това ще е вашата прекрасна градинка. Резултатът ще е видим по тревата, а вашето семейство ще е гордо да прекарва голяма част от времето си сред зеленина и с възхищение ще посрещате гости там, когато времето го позволява.