Измиване на колата на автомивка – плюсове и минуси

Измиване на колата на автомивка – плюсове и минуси
23 декември 2023

Измиване на колата на автомивка може да става безконтактно, чрез водоструйка, на така наречените автоматични контактни станции или изцяло ръчно. Като цяло автомивките са два типа, такива които предлагат комбинация от ръчно и безконтактно миене и автоматизирани автомивки.

Втория тип се срещат най-често по големите бензиностанции и всичко, което трябва да направите е да платите на касата и да изчакате в автомобила си да бъде измит.

Плюсове на автоматизираното измиване на колата

Това измиване става много бързо и безпроблемно. Като цяло автоматичните машини за миене са два типа – четкови и лазерни. При четковите опасността от увреждането на лака на колата е по-голяма, въпреки мекотата на самите четки. Затова лазерното измиване с насочени струи вода е доста по-доброто решение, но пък по-рядко се среща у нас! Корпуса на колата е по-добре съхранен, защото единствено водата се допира до него. Както всяко нещо, обаче лазерното миене на автоматична станция си има и недостатък – ако автомобила е доста замърсен, няма как само вода да го измие в никакъв случай. Така стигаме до извода, че тук по-добра работа ще свършат четките.

В България автоматичните станции за измиване са най-често от типа портални автомивки. В тях автомобила не се движи, а стои неподвижно на едно място. Конструкцията на станцията с бързо въртящи се четки се движи и така обхваща цялата каросерия. Четките са разположени странично, отпред и отгоре. Целия процес е автоматизиран и може да избирате сред различни видове миене, като основно, повърхностно и други. При този метод няма ръчно миене или подсушаване, всичко е автоматизирано!

Измиване на колата на автомивка минуси

Най-големия недостатък на този автоматичен контактен метод е, че силното замърсяване не може да бъде отстранено. Когато калта, праха и мръсотията по колата са наслоени и засъхнали най-доброто решение е комбинацията от ръчно миене и водоструйка за трудно достъпните места. Освен това при често миене на колата, по точно този метод, четките увреждат лаковото й покритие. Така, че макар и много бърз и изгоден, автоматизирания метод за миене на автомобили е добре да бъде по-рядко използван!

Измиване на колата на автомивка винаги е добро решение спестяващо ни време, но трябва да се внимава, къде и как мият автомобила ни все пак!