Кралят на народната музика Шабан Шаулич

Кралят на народната музика Шабан Шаулич
20 декември 2023

Шабан Шаулич е сръбски композитор и певец, който още в началото на кариерата си е коронован за крал на народната музика.

 

Роден е през 1951 г. в гр. Шабац, Сърбия в мюсюлманско семейство. Още в детска възраст е запален по пеенето, но и като всяко момче е тренирал футбол.

 

Кариера му започва през 1969 г., с първият му музикален дебютен албум „Дайте ми утеха”, който той записва на 18 години. Веднага след това заминава в гр. Битуля, Македония за да отбие военната си служба.

 

Следващият албум излиза през 1972 г. А след 1975 г. Шабан Шулич започва да пише сам своите текстове и да композира своите песни.

 

Оженва се за Гордана, с която имат три деца: Санела, Илдуза (Илда) и Михайло. Илда е известна тенисистка и през 1993 г. участва в голям професионален тенис турнир. Докато Санела е омъжена за известен сръбски футболист. През 1985 г. посвещава на съпругата си хитовата песен „Гордана” от албума „Кафанска ноч”.

 

До 2002 г. Шабан Шаулич използва перука, за да прикрие плешивостта си, но тогава решава коренно да промени външния си вид, като хвърли перуката и си избръсва главата.

 

През март 2016 г. Шулич и Мирослав Илич пяха заедно на благотворителен концерт за децата от Дома за деца лишени от родителска грижа в с. Доганово. Парите се използваха да направата на отоплителна инсталация за институцията.

 

В началото на 2017 г. Певецът претърпя сърдечна операция, след която се оттегли от участие в журито на „Звездите на Гранд”. След тежките спорове, които му доведоха до състоянието му, организаторите не можеха да му обещаят, че повече няма да има конфликтни ситуации, и това се оказа решаващо за пълното му оттегляне от шоуто.

 

Сред всички сръбски изпълнители Шаулич е с най-много продадени албуми, а общия брой на студийните албуми е над 30. Шаулич е също така много известен художник и неговите творби са много търсени в бившите републики на Югославия.

 

Шабан Шаулич, велик изпълнител на сръбската музика, загива в сериозно пътно произшествие в Германия след концерт в Биелефелд. Певецът, на 67 години, почива в болница, оставяйки сръбската музика без една от своите големи икони.